Vizelési zavarok

Dátum: 2020.06.27.
székletproblémák

A vizeletet a vese választja ki, majd a húgyvezetéken át a húgyhólyagba kerül, és átmenetileg ott tárolódik. Ha a hólyag megtelik, akkor vizelési ingert érzünk. A gyermek fejlődése során gátlódik a telt hólyag spontán ürítése, és lehetővé válik az akaratlagos vizelés. Hólyagürítéskor a húgyhólyagizomzat összehúzódik, ezzel párhuzamosan a medencefenék izomzata ellazul.

Ez a folyamat bonyolult idegi szabályozás alatt áll. A vizelet kiürítése a húgycsövön keresztül történik, normálisan folyamatos sugárban. Megfelelő folyadékbevitel mellett csecsemők kb. 8, gyermekek kb. 5 alkalommal vizelnek. A szobatisztaság általában 3 éves kor körül alakul ki, amelyet az ágytisztaság kialakulása is hamarosan követ.

Éjszakai bevizelés

Éjszakai vagy délutáni alvás közben jelentkező bevizelés 5 éves kor felett kóros (enurézis nokturna). Hátterében átmeneti funkcionális zavarok, ritkábban szervi betegségek és pszichés tényezők állhatnak. Az 5 éves gyermekek 15%-a, 10 éves gyermekek 5%-a éjszaka még bevizel.

Az éjszakai bevizelés elsődleges, ha a gyermek soha nem volt szobatiszta, másodlagos, ha legalább fél évig száraz volt éjszaka. Utóbbi esetben gyakrabban merül fel szervi ok, illetve pszichés háttér. Ha a tünetek változó gyakorisággal jelentkeznek – hosszabb tünetmentes időszak is előfordul –, az szervi betegség fennállása ellen szól.

Átmeneti funkcionális zavarok:

Kis hólyagkapacitás, hiperaktív hólyagműködés: Ebben az esetben a gyermek hólyagja a normálisnál kisebb, vagy a hólyag izomzata túlzottan érzékeny. Az életkorra vonatkoztatott átlagos hólyagkapacitás egy alkalommal történő vizeletürítés alapján a következőképpen számítható ki: (életkor + 1) × 30 ml. Kis hólyagkapacitás esetén az éjszakai bevizelés mellett a nappali gyakori, kis adagokban történő vizelés, sürgető vizelési inger jellemző.
Éjszakai relatív ADH hiány: A koncentrált vizelet előállításáért felelős hormon, az ADH alacsony éjszakai szintje okozza. Ebben az esetben éjszaka több alkalommal is megtelik a pelenka, vagy a gyermek többször felébred vizelni. Ez önmagában nem jelent hormonális betegséget, a hormontermelés normális napszaki ritmusától való eltérés okozza.
Mély alvás esetén a gyermek nem ébred fel a vizelési ingerre.

Szervi betegségek:

Cukorbetegség: a másodlagosan megjelenő bevizelés gyakran a cukorbetegség első tünete lehet (ld. Cukorbetegség).
Vesebetegség, húgyúti fertőzés (ld. Vesebetegségek, húgyúti fertőzések).
Epilepszia: ebben az esetben a görcs kapcsán jelentkezik a bevizelés (ld. Görcsállapotok).
Hólyag beidegzési zavar: többnyire székletürítési zavar is kíséri, előfordulhat alsóvégtagi érzés-, vagy mozgászavar. A deréktájon, a gerinc feletti bőrelváltozás gyanújel lehet. Nappali és éjszakai panaszok, folyamatos vizeletcsepegés jellemző lehet.

Egyéb okok:

Túlzott mértékű esti folyadékbevitel.
Pszichés problémák: kis testvér születése, közösségbe kerülés, szülők közötti konfliktus.
Az éjszakai bevizelés gyakran spontán megoldódik, vagy elég, ha este már nem iszik a gyermek. Sok esetben segít a cseppcsengő, ami csenget, így felébreszti a gyermeket, ha bevizelt (a reflex kialakulásához 2-3 hónapos használat szükséges). Pszichés problémák esetén kérje pszichológus segítségét.

Vizeletelcsepegés

Vizeletcsepegés (inkontinencia) jelenthet folyamatos vizeletcsepegést és kisebb adagokban történő akaratlan vizeletvesztést, mely ébrenlétben is jellemző. Gyakran szervi eltérés okozza, ezért minden esetben kivizsgálást igényel. Speciális formája a csak nevetéskor jelentkező bevizelés.

Gyakori vizelés

Hátterében állhat túlzott folyadékbevitel, pszichés probléma (gyakran óvodáskorban fordul elő), húgyúti fertőzés (ilyenkor átmeneti a probléma), kis hólyagkapacitás, vesehomok ürülése (ilyenkor fájdalom is kísérheti). Extrém nagy mennyiségű vizeletürítés, amelyet ennek megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás kísér, hormonális betegségre (diabétesz inszipidusz) utalhat, mindenképpen kivizsgálást igényel!

Fájdalmas vizelés

A vizelés közben jelentkező fájdalom, égő, csípő érzés leggyakoribb oka húgyúti fertőzés (ld. Vesebetegségek, húgyúti fertőzések). Ilyen panasz jelentkezik akkor is, ha a nemi szervek gyulladtak. Ez legtöbb esetben szemmel látható, a nemi szervek pirosak, váladékosak (erre hajlamosíthat a lányoknál a kisajkak összenövése, fiúknál a fitymaszűkület, vagy letapadás).

Közösségbe járó gyermekeknél gondolni kell bélférgességre is. Vesehomok, vesekő ürülése is állhat a háttérben. Ha a fájdalmas vizelés mellett sérülés nyomai is látszanak a gyermeken, akkor baleset, erőszak lehetőségére is gondolni kell.

Gyenge vizeletsugár

A vizelet normálisan folyamatos sugárban ürül. Gyenge sugárban ürülő vizelet utalhat a húgycsőben kiáramlási akadályt okozó billentyű jelenlétére vagy a húgycső nyílás szűkületére, vagy a hólyagösszehúzó izomzat alulműködésére. Ha azt észlelik, hogy a vizelet először csak cseppekben indul és közben a fityma zsákszerűen megduzzad, akkor fitymaszűkület valószínű. Ezekben az esetekben gyermeksebészeti szakvizsgálat is javasolt.

Vizelet elakadás

Abban az esetben, ha a gyermek (pl. fájdalom miatt) sokáig tartogatja a vizeletét, egy idő után akkor sem tud vizelni, ha a hólyagja megtelik. Ekkor a has alsó részén fájdalmat jelezhet, a teli hólyag gyakran tapintható is. Ilyen esetben érdemes meleg fürdővízbe ültetni a gyermeket. Ha ekkor sem ürít vizeletet, akkor sürgősen orvoshoz kell fordulni, hogy katéterrel kiürítsék a hólyagot.

Szakaszos vizelés

Szakaszos vizelés hátterében leggyakrabban a medencefenék izomzat rendellenes működése áll. Ilyenkor a vizeletsugár nem folyamatos, hanem a vizelés néhány másodpercre megszakad, majd újra indul.

Vizelési zavarok esetén a nefrológiai vizsgálat során részletes fizikális vizsgálat történik (beleértve a nemi szerveket is). Vizeletvétel, esetleg vérvétel, hasi ultrahang vizsgálat lehet szükséges. A vizsgálatra a reggeli első vizeletet érdemes elvinni. A nappali folyadékforgalom ismerete (napi folyadékbevitel, egyes vizeletfrakciók lemérése, vizelések száma) rendkívül fontos. Ha szükséges, a további vizsgálatokat a nefrológus határozza meg.

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Csak éjszaka jelentkező bevizelés egyéb panaszok nélkül 5 éves kor alatt.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy nefrológiai szakrendelésen

• Háziorvosnál vagy ügyeleten húgyúti fertőzés gyanúja (láz, bűzös vizelet, fájdalmas vizelés, deréktáji fájdalom) esetén.
• Háziorvosnál vagy ügyeleten vesegörcs miatt.
• Háziorvosnál vagy ügyeleten normális folyadékfogyasztás mellett hosszú ideig nincs vizeletürítés és a gyermek alhasi fájdalmat panaszol (akut vizeletelakadás).
• Szakrendelésen éjszakai bevizeléshez egyéb tünetek társulnak (vizeletelcsepegés, nappali panaszok).
• Szakrendelésen 5 éves kor felett fennálló éjszakai bevizelés.
• Szakrendelésen vizeletürítési panaszok: gyenge vizeletsugár, gyakori, fájdalmas vizelés, vizeletelcsepegés.
• Szakrendelésen extrém fokú nappali folyadékbevitel, nagy mennyiségű vizeletürítés.

Azonnal mentő hívása szükséges

• Vizelési panaszokkal mentő hívása nem szükséges.

 

 

Tudta-e?

• A vizelet egészségesen steril, tiszta és átlátszó folyadék. A történelem folyamán több, különleges felhasználási módjával találkozhatunk. Az ókori Rómában fogfehérítésre, Kínában tisztálkodásra, és immunerősítőként használták, ezek azonban minden tudományos alapot nélkülöznek.

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

 

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...