Vesebetegségek, húgyúti fertőzések

Dátum: 2020.06.27.

A vese feladata a vizelet kiválasztása, a folyadék- és ionháztartás szabályozása, anyagcsere-termékek, méreganyagok eltávolítása. Emellett olyan anyagokat termel, amelyeknek a vérnyomás szabályozásában és a vérképzésben van szerepük. A vizelet normálisan sárga színű, tiszta folyadék. Napi mennyisége folyadékfogyasztástól függően csecsemőknél kb. 200–1000 ml, nagyobb gyermekeknél, felnőtteknél 1000–3000 ml.

Húgyúti fertőzés

Ha egy kórokozó a húgyutakban gyulladást okoz, húgyúti fertőzés alakul ki. Felső húgyúti, azaz vesemedence-gyulladást és alsó húgyúti fertőzést, azaz hólyaghurutot különböztetünk meg. Többnyire bélből származó baktériumok okozzák, amik a húgycsövön át a hólyagba, esetleg a vesemedencébe jutnak. A vesemedence-gyulladás tünete csecsemőknél láz, étvágytalanság, gyermekeknél láz, esetleg hőemelkedés, deréktáji fájdalom.

Hólyaghurut esetén a gyermek nem lázas, vizeléskor fájdalmat, csípő érzést, gyakori vizelési ingert jelezhet. A vizelet általában mindkét esetben bűzös, sötétebb. Ha a gyermek lázas, nem fogad el folyadékot, akkor kevesebb a vizelet mennyisége. A vizeletlelet húgyúti fertőzés esetén mindig kóros. A kórokozó mikrobiológiai vizsgálattal kitenyészthető a vizeletből, ekkor az antibiotikum érzékenységét is meghatározzák.

A klinikai tünetek megítélése mellett vérvétel segít a két forma elkülönítésében, ugyanis a vérben a gyulladásos paraméterek értéke vesemedence-gyulladás esetén magas. Súlyos esetben véráramfertőzés is kialakulhat, ilyenkor a vér tenyésztéses vizsgálatát is elvégzik. Ha vesemedence-gyulladás igazolódik, csecsemőknél és kisgyermekeknél intravénás antibiotikum kezelésre van szükség, ezért néhány napig kórházban kell maradniuk. Nagyobbaknál tabletta vagy szirup is elég lehet.

Vese és húgyúti fejlődési rendellenességek

A vese és húgyúti fejlődési rendellenességek akár már magzati ultrahang vizsgálattal is láthatóak. Leggyakoribb a vesemedence tágulat, a húgyvezeték-tágulat, egyik vese hiánya, a patkóvese és a kettős üregrendszerű vese. Ilyen esetben születést követően hasi ultrahang vizsgálatot kell végezni a vesék és a húgyutak pontosabb megítélése céljából. A tágulatok jelentős része még csecsemőkorban megszűnik.

Ha a gyermeknél a vizelet a húgyhólyag felől visszafolyik a vesemedencébe, vesemedence-gyulladásra hajlamos lesz. Ha ismétlődően húgyúti fertőzése alakul ki, akkor folyamatos kisadagú antibakteriális kezelést kell alkalmazni. Súlyos esetben műtét is szükséges lehet. Egy vesével is tünetmentesen lehet élni, gyakran véletlenül derül ki, hogy az egyik hiányzik. Baj akkor van, ha az az egy meglévő vese is megbetegszik, ezért fokozottan óvni kell.

Hosszú távon a meglévő vese a ránehezedő terheléstől károsodhat, a vizeletképző funkciója romolhat, magasvérnyomás betegség is kialakulhat. Ritka esetben a húgyúti fejlődési rendellenesség egy komplex szindróma része lehet, ezért fontos a gyermek többi szervének vizsgálata is (csigolya, végbél, nyelőcső, szív stb.).

Vesekőbetegség

Akkor alakul ki, ha a vizelet kőképző sókkal túltelített, vagy ha hiányoznak a kőképzést gátló anyagok. Leggyakoribbak a kálciumból álló kövek. Fő tünete a véres vizelet. A kő mozgása esetén egyoldali, görcsös deréktáji fájdalom jelenik meg, ami a lágyékba, a hólyagba, a hát felé sugározhat. Gyakran kíséri hányás, esetleg hasmenés. Láz nem jellemző.

Vizeletvétel, vérvétel és hasi ultrahang vizsgálat alapján állítják fel a diagnózist. Fájdalomcsillapító és görcsgátló terápia segíti a tünetek elviselését. Ha a kő nem zárja el a vesemedencét, akkor fontos a nagy mennyiségű folyadékbevitel, ezért infúzió lehet szükséges. A kisebb kövek maguktól kiürülnek a vizelettel. Nagyobb kövek esetén ultrahangos kőzúzást alkalmaznak, műtétre ritkán kerül sor.

Vizelet elszíneződése

A vizelet a folyadékfogyasztástól függően normálisan színtelen vagy sárga. Vesebetegség, véralvadási zavar, trauma esetén vér kerülhet a vizeletbe, ekkor a színe vörös lesz. Ilyenkor a gyermeknél egyéb tünetek, például hasfájás, láz, sérülés nyomai is észlelhetőek. Ebben az esetben orvosi vizsgálat javasolt, esetleg vizelet és vérvétel is szükséges lehet.

Egyes ételek, gyógyszerek is megváltoztathatják a vizelet színét. Répa fogyasztása esetén narancssárga, cékla, feketeszeder, vörösáfonya evése után vörös, spárga fogyasztása esetén zöld lehet. Az aminofenazon lázcsillapító pirosra színezheti a vizeletet. Ebben az esetben nincsenek más panaszok, amint a színanyag kiürül a szervezetből a vizelet színe normális lesz.

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Vizeletelszíneződés egyéb panaszok nélkül.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy ügyeleten

• Méhen belül észlelt vese vagy húgyúti eltérés esetén.
• Láz, bűzös vagy zavaros vizelet, csecsemőben tartós étvágytalanság, nagyobb életkorban fájdalmas vagy gyakori vizelés.
• Görcsös, deréktáji fájdalom, hányás, véres vizelet esetén.
• Normális folyadékfogyasztás mellett a gyermek a szokottnál ritkábban vizel.

Azonnal mentő hívása szükséges

• Ha a gyermek órák óta nem vizel és arca, lábai duzzadtak vagy nőtt a súlya és nehezen veszi a levegőt.

 

 

Tudta-e?

• Csecsemőkori lázas állapotok hátterében gyakran áll húgyúti fertőzés, ezért ha a csecsemőnek nincsenek egyértelmű légúti tünetei, akkor vizeletvizsgálatot kell végezni.
• A vizeletvizsgálatnak diagnosztikus jelentősége van. A nem megfelelő technikával vett minta téves eredményt adhat, ezért vizeletvizsgálatra csak frissen, bőrfertőtlenítés után vett vizelet alkalmas. Bakteriológiai vizsgálatra mintát az első adag antibiotikum beadása előtt kell venni.
• Hirtelen súlynövekedés és a vizelet mennyiségének csökkenése elégtelen veseműködésére utalhat. Krónikusan kialakuló veseelégtelenség tünetmentes is lehet vagy olyan nem specifikus tünetekkel járhat, mint fáradékonyság, vérszegénység, csonteltérés.

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

 

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...