Utazás gyermekkel

Dátum: 2020.06.28.
utazás gyerekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget nyújtani néhány fontos szempont áttekintésével.

Gyermekülések

Az 1990-es évek végétől egységes rögzítő rendszer (ISOFIX) létezik, mely az azóta gyártott autók egy részében alap felszereltségéhez tartozik. Ennek segítségével és/vagy a biztonsági övvel rögzíthetők a hordozók és a gyermekülések, melyek alapvetően 3 kategóriába sorolhatók.
• Háttal fordított és rögzített bébi hordozó. Amennyiben az első ülésen használja, minden esetben győződjön meg róla, hogy a légzsák kikapcsolt helyzetben van (kivéve függönylégzsák)! Merev falú mózeskosár is használható, melybe a gyermek külön hevederekkel rögzíthető. Ez a hátsó ülésekre mindkét oldali biztonsági övvel rögzíthető. Kiknek ajánlott: 2 éves korig minden gyermeknek, illetve addig, míg a gyártó által megadott súly- és hosszadatokat meg nem haladja.
• Forgalommal szembe fordított és tartósan rögzített gyermek biztonsági ülés (nem hordozó). Kiknek ajánlott: 2 éves kor felett (illetve azoknak, akik már korábban kinőtték a hordozó méreteit) egészen a gyártó által megadott adatok eléréséig (30-36 kg, ill. kb. 8 év). Ha megoldható, akkor a nagyobb gyereket is menetiránynak háttal érdemes utaztani.
• Rögzített, hátsó üléseken használt ülésmagasító. Kiknek ajánlott: mindazoknak, akik a biztonsági ülés gyártó által megadott méreteit kinőtték, de nem elég magasak még ahhoz, hogy a biztonsági öv a vállnál megfelelő pozícióban rögzítsen. Ez nagyjából 150 cm-t jelent (8-12 év).

Repülőgépen való utazás szintén lehetséges akár csecsemővel is, bizonyos megszorításokkal: biztonsági ülés csak akkor vihető fel a fedélzetre, ha arra alkalmas címkével van ellátva. Az ülés csak az ablak melletti helyre rögzíthető. Ha csecsemőt, 2 év alatti kisgyermeket ölben szállítunk, akkor is az ablak melletti hely választandó. Ülésmagasítóval gyermek repülőn nem utazhat.

Egységes, és hangsúlyozott ajánlás, hogy a csecsemő minél tovább utazzon háttal fordított hordozóban vagy ülésben, mert egy esetleges ütközésnél ebben a testhelyzetben védett leginkább a koponya. Ugyanígy vonatkozik nagyobb gyermekekre, hogy amíg lehet, biztonsági ülésben utazzanak, hiszen ennek 5 ponton történő rögzítése nagyobb védelmet jelent az ülésmagasítón vagy a nélkül megvalósuló 3 pontos rögzítéshez képest. Ezen kívül minden 13 év alatti gyermek utaztatása kivétel nélkül a hátsó üléseken javasolt a nagyobb biztonság érdekében.

Kerékpáros ülések

Gyermeket bizonyos életkortól kezdődően kerékpárral is szállíthatunk, természetesen bukósisakban. Ez az életkor nagyjából 1 év, amikor a csecsemő már képes a fejét biztonsággal, hosszabb időn keresztül ülve megtartani, akár rázkódás ellenében is. Kerékpáros utazáshoz manapság már sokféle alkalmatosság létezik.
• Hátsó gyermekülés: a hátsó csomagtartóra vagy közvetlenül a kerékpár vázára szerelhető, hát- és fejtámlával, kar- és lábtámasszal rendelkező gyermekülés, melyben kényelmesen utazhat gyermekünk. Akár aludni is tud benne. Hátránya, hogy a gyermekkel való kommunikáció útközben nehezített, nem tudjuk folyamatosan ellenőrizni mit csinál, valamint akadályozzuk a kilátását.
• Elülső gyermekülés: közvetlenül a kormány mögé, a vázra erősített ülés, hasonló jellemzőkkel, mint a hátsó ülés, itt azonban a háttámasz alacsonyabb, hogy biztonsággal elérjük a kormányt a gyermek mögött ülve. Léteznek olyan gyermekülések is, melyeket a kormányra elölről lehet rögzíteni, ezek használata azonban az irányváltoztatás nehezítettsége miatt nem javasolt! Előnye az elülső üléseknek, hogy utazás közben folyamatosan szem előtt van gyermekünk, könnyen tudunk kommunikálni vele, az ő kilátását sem akadályozzuk, és nem utolsósorban a biciklire való fel- és leszállás is könnyebb emellett. Amennyiben két gyermekkel utazunk kerékpárral, a fiatalabbat ültessük az elülső ülésbe, a nagyobbat pedig a hátsóba.
• Kerékpár mögé szerelhető utánfutó: zárttá tehető, két kerékkel rendelkező önálló kocsi, melyet egy merev összekötő szárral a kerékpár vázához erősítve húzhatunk magunk után. Létezik egy-, illetve kétszemélyes változatban is. Benne gyermekünket biztonsági hámmal rögzítjük ülő/félig ülő helyzetben. Jól szellőző vízálló és napfény elleni védelemmel ellátott fajtákból választhatunk. Mindegyiknek alap felszereltsége a magasra nyúló zászló és hátsó világítás az autósok és motorosok közötti megfelelő láthatóság érdekében. Gyermekünk ebből szabadon nézegethet, kényelmi funkciója talán a legjobb. A kommunikáció azonban itt is nehézkes, és megfelelő gyakorlat szükséges, hogy biztonsággal közlekedjünk utánfutóval városi/közúti forgalomban.
• Felnőtt kerékpárhoz rögzíthető, gyermek méretű tandem bicikli: A felnőtt méretű kerékpár vázához egy hosszú, stabil tengellyel rögzített gyermek méretű bicikli hátsó része (kerék pedállal és üléssel, valamint kormánnyal). Ezen ülve gyermekünk pedálozva segítheti előbbre jutásunkat, de pedálozás nélkül is élvezheti az utazást. Bármilyen típusú kerékpárhoz csatlakoztatható, de értelemszerűen csak megfelelő érettségű, minimum 4-5 éves gyermek utaztatható vele. Ideális
azoknak, akik még nem bírják a hosszabb kerékpárutakat, vagy még nem sajátították el tökéletesen a kerékpározás rejtelmeit. Az utazó gyermek súlya maximálisan 35 kg lehet.
Kerékpáros utazás során, bármilyen ülést is válasszunk, mindig legyen gyermekünkön, és saját magunkon is megfelelő biztonsági sisak! Gyermekkel való utazás közben mérsékeljük sebességünket, valamint nagyobb óvatossággal hajtsunk át az úthibákon, zökkenőkön!

Utazási csomag

Útnak indulás előtt fontos, hogy az utazás (és a távol maradás) hosszának megfelelően csomagoljunk gyermekeinknek mindenféle felszerelést. Főként hosszabb távol maradás esetén akár napokkal az indulás előtt készítsünk egy listát, mely tartalmazza a legfontosabb dolgokat, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodva összepakolni.

Rövid utazásnál csak a legszükségesebbeket kell, hogy magunknál tartsuk: csecsemők esetében mindig legyen tiszta nadrágpelenka, nedves törlőkendő, bőrápoló krém, pamut pelenka, előke, cumisüveg, játszó cumi nálunk, hidegebb időben tartalék takaró. Egy váltásnyi ruha az évszaknak megfelelően, valamint némi folyadék/tápszer/étel gyermekünk életkorának megfelelően.
Hosszabb utazásnál már több mindenre kell gondolnunk. Az előbb felsorolt alapvetően szükséges dolgokból az út hosszától függően nagyobb mennyiséget vigyünk magunkkal. Emellett legyen nálunk egy-egy játék/könyv/a gyermek szórakoztatására alkalmas eszköz, hogy az utazás ébren töltött, unalmas idejét el tudjuk tölteni vele.

Figyeljünk arra is, hogy ha repülőn utazunk gyermekünkkel, tápszert csak por formájában vigyünk magunkkal a fedélzetre, különben a biztonsági kapunál meg kell, hogy váljunk tőle. Amennyiben nyáron, meleg időben utazunk autóval, legyen mindig megfelelő mennyiségű víz nálunk, és ha megállunk pihenni, semmiképpen se hagyjuk a napon álló autóban gyermekünket, még akkor sem, ha békésen alszik!

Amennyiben gyermekünk hajlamos a tengeribetegségre, gondoskodjunk zacskóról/nejlon tasakról a váratlan helyzetekre. Mindezt elkerülhetjük utazás előtt adott gyógyszerrel/kúppal (dimenhidrinátot és klorobutanolt tartalmazó kúp). Repülőn való utazáskor, főként felszállás és leszállás idején érdemes csecsemőkorú gyermekünket megetetni/megitatni, idősebb gyermekünket ivásra/nyelésre buzdítani. Így a fülkürt ismételt megnyílásával tudattalanul is ki tudják egyenlíteni a fellépő nyomáskülönbséget.

Hosszabb távollét esetén érdemes egy „utazó patikát” magunkkal vinnünk a leggyakrabban szükséges gyógyszerekkel: állandó gyógyszerei, láz-, és fájdalomcsillapítók, hányáscsillapító, allergiaellenes készítmény, sebtapasz, kötszer, fertőtlenítő oldat és kendő, kullancskiszedő, szúnyog- és kullancsriasztó.

Fertőző betegségek

Ha utazásunkat egzotikus országba tervezzük, mindenképp tájékozódjunk időben az indulás előtt az adott térségben előforduló esetleges fertőző betegségekről. Különböző helyekre ajánlott vagy kötelező védőoltás beadása lehet szükséges (ld. Védőoltások)!

Az egyik leggyakoribb fertőző betegség az utazók hasmenése. Főként fejlődő országokban jellemző, a nem megfelelően kezelt, széklettel szennyezett élelmiszerekkel (hús, zöldség, gyümölcs, tejtermék), ivóvízzel terjed. Különböző kórokozók, baktériumok, paraziták és vírusok is okozhatják. Legfogékonyabbak a gyermekek és az idősek. A legfontosabb, amit ellene tehetünk, a megelőzés.

Fejlődő országokban, vagy olyan helyen járva, ahol a higiéné rosszabb, figyeljünk a következőkre: lehetőleg csak palackozott vizet fogyasszunk, a gyümölcsöket, zöldségeket alaposan tisztítsuk meg mielőtt elfogyasztjuk, halakat, húsokat csak megfelelően átsütve/főzve együnk és lehetőleg kerüljük a nyers tojást tartalmazó ételeket (majonéz, hideg tálak, fagylalt). Étkezéstől függetlenül is gyakran mossunk kezet (szappannal, meleg vízzel vagy akár antibakteriális oldattal)!

A betegség émelygéssel, lázzal, hányingerrel, hányással, hasfájással, haspuffadással, gyakori híg székletürítéssel jelentkezik. Általában specifikus kezelés nélkül napokon belül elmúlik, de néhány esetben súlyos kiszáradást is okozhat, vagy véres széklettel is jelentkezhet. Kiszáradásra különösen hajlamosak a gyermekek, ezért nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel hasmenéses tünetek esetén, azonban figyeljünk a folyadék (víz) tisztaságára!

Használhatók ún. orális rehidráló folyadékok is, melyek gyógyszertárban kaphatók. Velük hatékonyan tudjuk pótolni az elveszített ionokat a folyadékon kívül, valamint a benne lévő cukorral kalóriát is tudunk bevinni. Fertőzéses hasmenés esetén nem ajánlottak a fokozott bélmozgást gátló gyógyszerek (pl. loperamid).

Kullancscsípés

Erdős, gazdag aljnövényzetű tájakon kirándulva sokszor szembesülünk kullancscsípéssel. Az esti tisztálkodás alkalmával érdemes alaposan végignézni a bőrt, különös figyelemmel a hajlatokat. Amennyiben az állatot még a bőrbe fúródva találjuk, azt minél hamarabb távolítsuk el. Ehhez nem kell orvosi segítség, egy egyszerű, de határozott mozdulattal – csipesszel vagy speciális kanállal – húzzuk ki a bőrhöz minél közelebb megragadva.

Közben ügyeljünk arra, hogy a potrohát ne nyomjuk össze, ezzel ugyanis kórokozókat juttathatunk a behatolás helyén a szervezetbe. Ha a művelet végén a fej a bőrben marad, nem jelent különösebb kockázatot, egy idő után kilökődik.

Semmiféleképpen ne kenegessük különböző kenőcsökkel, áztassuk oldatokkal, csavargassuk óramutató járásával megegyezően, sem ellentétesen, ezek a praktikák csak azt eredményezik, hogy a kullancs még több kórokozót juttat a szervezetbe. Az eltávolított kullancs csípésének helyét viszont érdemes figyelemmel követni a következő napokban, akár hetekben.

Napégés, napszúrás

Másik gyakori baleset, főként nyaralás alkalmával a nem megfelelő napsugárzás elleni védelem miatt előforduló napégés, napszúrás. Napjainkban a napsugárzás (hazánkban főként a tavaszi-nyári-kora őszi időben) rengeteg veszélyt hordoz: különösen fontos az UV-B sugárzás elleni védekezés. A gyermekkorban elszenvedett napégések fokozott rizikóval járulnak hozzá a később kialakuló bőrgyógyászati daganatos megbetegedésekhez.

Éppen ezért fontos, hogy minél jobban védjük gyermekünk bőrét a nap közvetlen hatásaitól:
• mindenekelőtt óvjuk őket a közvetlen napsugárzástól nyáron 11 és 15 óra között,
• magas faktorszámú naptejet használjunk, időről időre újra bekenve őket, főként, ha vízben játszanak,
• könnyű, lehetőleg világos színű ruhát, kalapot vagy sapkát viseljenek,
• szenteljünk különös figyelmet arra, hogy ha gyermekünket szabadban altatjuk, mindig árnyékos helyen legyenek,
• bő folyadékpótlásban részesítsük.

Ha mégis napégést szenvedtek, a kipirosodott, fájdalmas, égő bőrfelületet hűtsük, bőrnyugtató készítménnyel kezeljük, és ne engedjük őket megfelelő védelem nélkül újra a tűző napra. Amennyiben napszúrás tüneteit észleljük (fejfájás, hányinger, hányás, levertség), biztosítsunk bőséges folyadékbevitelt gyermekeinknek, szükség esetén csillapítsuk fájdalmaikat, valamint a közvetlen napsugárzásról menekítsük őket árnyékos, fedett helyre (pl. szobába).

Biztosítás

Végül minden külföldre tervezett utazás alkalmával érdemes gyermekünkre is utasbiztosítást kötni az esetleges balesetek esetén felmerülő költségek finanszírozására. Az Európai Unió tagállamaiban érvényes, térítésmentesen igényelhető Európai Egészségbiztosítási Kártya biztosítja a szükséges sürgősségi orvosi beavatkozások díjmentességét a magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyeknek.

 

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Rovarcsípés, így darázscsípés esetén is a helyi bőrpirosság nem feltétlenül allergia, lehet csak helyi bőrreakció is, jegelés vagy borogatás enyhítheti a tünetet.
• Kullancs házilag is kiválósan eltávolítható az arra alkalmas csipesszel vagy kanállal egy határozott mozdulattal bármilyen egyéb szer használatát mellőzve.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges gyermektraumatológiai vagy gyermeksebészeti ügyeleten

• Kullancscsípésnél, ha a csípés helyén körkörös, egyre növekvő méretű, piros gyűrű jelentkezik a bőrön vagy magas lázzal, tarkómerevséggel, tudatzavarral járó állapot jelentkezik, vagy a csípés helyén fájdalmas, kifekélyesedő duzzanat jelentkezik, a környező nyirokcsomók a hajlatokban szintén megduzzadnak.

Azonnal mentő hívása szükséges

• Autó-, kerékpár-, vagy egyéb közlekedési baleset esetén minden esetben orvosi vizsgálat szükséges, ha a gyermek feje ütést szenvedett, ha a balesetet követően hányás, nyugtalanság vagy aluszékonyság, kifejezett haspuffadás, étvágytalanság jelentkezne, illetve olyan végtagsérülés esetén, mely funkció zavart (mozgás beszűkülése, fájdalom, duzzanat) okoz.
• Darázscsípés esetén, ha lenyelve légutakat érint, ill. nehézlégzés, nyelvduzzanat jelentkezik.

 

 

Tudta-e?

• Amennyiben szükséges, újszülött hosszú távú utazása esetén ajánlott a mózeskosár, de ez csak akkor jelent biztonságos szállítási módot, ha az autóban rögzíthető és a csecsemő is benne beköthető.

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Balesetek, izom- és ízületi fájdalmak

Balesetek, izom- és ízületi fájdalmak

A balesetek a technika fejlődésével egyre inkább megelőzhető, de mégis gyakran előforduló otthoni, közösségi (óvodai, iskolai) és közlekedési ártalmak. 1 és 18 éves kor között a vezető halálokot a balesetekből adódó sérülések szolgáltatják. A koponyatraumák,...