Torokfájdalom

Dátum: 2020.04.26.
torokfájdalom

A torok fájdalmát a torok fertőződése következtében létrejött gyulladás okozza. A szájüreg a táplálkozás és légzés kapcsán, a külvilágból érkező kórokozókkal szembeni első védelmi vonalban helyezkedik el. A felső légúti hurutos megbetegedések emiatt a leggyakoribb fertőzések közé tartoznak. Egy gyermek évente átlagosan több, mint 5 hurutos megbetegedésen esik át. A gyakori gyermekkori hurutok rendszerint nem okoznak maradandó károsodást. Az óvodás vagy kisiskolás gyermekek gyakori járványos megbetegedései a közösségbe kerülés természetes velejárói, nem az immunrendszer gyengeségének jelei.

Torokgyulladás tünetei

A szervezetbe jutó kórokozók gyulladást generálnak. A gyulladás általános jellemzői a vérbőség, duzzanat, melegség, fájdalom és a funkciózavar. A torok gyulladása általában a nyálkahártya és a mandulák vérbőségével, vizenyőjével, rekedtséggel és fő tünetként, fájdalommal jár.
A fertőzés egyéb általános kísérői, vagyis hőemelkedés, láz (ld. Lázmérés és lázcsillapítás), rossz közérzet, gyengeség, étvágytalanság is jelen lehetnek. A betegség ritkán tart 10 napnál tovább.

A torok vizsgálata

Az együttműködő gyermek arcát fény felé fordítva megkérjük, hogy tátsa nagyra a száját és közben hangosan „e“ hangot ejtsen. Ilyenkor a nyelvgyök lehúzódik, és láthatóvá válnak a garat ívei és a mandula alakú nyirokszervek (tonzillák). Kisgyermek esetén a fejet rögzítve, például kanál nyelével nyomhatjuk le a nyelvet, hogy megnézhessük a torokképleteket.

Torokgyulladás kórokozói

A torok gyulladása hátterében leggyakrabban vírusfertőzés áll, leggyakoribb kórokozók a rhino- és adenovírusok. A ritkább bakteriális gyulladás kórokozói közül a legjelentősebb a Sztreptokokkusz piogenész nevű baktérium.

A vírusos és bakteriális torokgyulladás elkülönítése sokszor nehéz.
A torok gyulladásos képe és a kísérő tünetek csak néhány kórokozó esetén jellegzetesek.
Az adenovírus fertőzés (faringokonjunktivális láz) magas lázzal, nyelési fájdalommal és kötőhártya-gyulladással járhat. A herpesvírus fertőzésben (sztomatitisz aftóza) apró, piros udvarral körülvett fekélyek/hólyagcsák jelennek meg a szájban, gyulladt az íny és a szájnyálkahártya is.

Jellemző a magas láz, irritabilitás, nyálcsorgatás és a fájdalmas nyelés miatt nehezített evés.
Az Epstein-Barr vírus okozta mononukleózis nevű betegség magas lázzal, duzzadt mandulákkal és testszerte megnagyobbodott fájdalmas nyirokcsomókkal hívja fel magára a figyelmet. Kísérheti a lép és a máj megnagyobbodása is.

Az enterovírusok szintén okozhatnak fájdalmas hólyagcsás torokbetegséget (herpangina), ha a kézen- és lábon is megjelennek ezzel egyidőben kiütések, kéz-láb-száj betegségről beszélünk (ld. Kiütéses betegségek). Az influenzának is lehet vezető tünete a torokfájás. Általában hirtelen fellépő izomfájdalom, fejfájás, száraz köhögés, hidegrázás és láz jellemzi.

A baktérium okozta torokgyulladás elkülönítése

A hirtelen kezdődő gyulladás bakteriális fertőzést, míg a torokfájást megelőző tüsszögés, orrfolyás, köhögés inkább vírusos megbetegedést valószínűsítenek. Láztalanság, hőemelkedés vírusos betegség gyanúja mellett szól.

A Sztreptrokokkusz torokgyulladás (faringitisz) általában iskoláskorú gyermekek betegsége. Jellemzője a középmagas láz, a fájdalmas, nagy nyaki nyirokcsomók és a mandulákon megjelenő váladék. Gyakran kíséri fejfájás, hányás. Gyanúja esetén gyorsteszttel, vagy a torokból vett váladék mikrobiológiai tenyésztésével igazolni kell a betegséget.

Torokgyulladás kezelése

A torokgyulladás az esetek többségében magától gyógyul. Sós vízzel gargalizálás, meleg folyadék fogyasztása és a megfelelő pihenés segíthetnek a tünetek enyhítésében.
A jelentős fájdalom csillapítására ibuprophen vagy acetaminophen hatóanyagtartalmú gyógyszer adható (ld. Fájdalomcsillapítás). Helyi fájdalomcsillapítás a herpesz fertőzések esetén jön szóba, a táplálhatóság megkönnyítése végett.

Antibiotikumok

A mindennapi gyakorlatban antibiotikum-kezelés csak a Sztreptrokokkusz torokgyulladás esetén indokolt. Nem pusztán a torokgyulladást gyógyítjuk vele. A szövődmények kivédésében, a betegség terjedésének megakadályozásában és a reumás láz kialakulásának megelőzésében van fontos szerepe.

A Sztreptokokkusz ellen hatásos antibiotikum a penicillin, illetve penicillinérzékenység esetén makrolid antibiotikum javallt. 24 órával az antibiotikum-kezelés megkezdése után a gyermek már nem fertőz.

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Jó állapotú, láztalan, itatható, etethető gyermek.
• Családban többeket érintő, orrfolyással járó felső légúti hurut.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy ügyeleten

• Láz és torokfájás hurutos tünetek nélkül.
• Elégtelen folyadékfelvétel esetén (megkevesbedő vizelet!).
• Ha csak az egyik mandula duzzadt és fájdalmas.
• Torokgyulladás esetén 72 órán túl nem javuló tüneteknél.

Azonnal mentő hívása szükséges

• Légzési nehezítettség vagy tudatzavar, aluszékonyság esetén.
• Élete első lázgörcse esetén.

 

Tudta-e?

• 3 éves kor alatt Sztreptokokkusz torokgyulladás gyakorlatilag nem fordul elő.
• A Sztreptokokkusz piogenész baktérium egészséges iskolás gyermekek torkában is jelen lehet (úgy mondjuk, hogy „hordozhatják“), emiatt a torokváladékból kitenyésztett Sztreptokokkusz piogenész nem minden esetben jelent Sztreptokokkusz torokgyulladást. Tünetek nélkül ezért nem érdemes torokleoltást végezni.
• Vírusok ellen ható gyógyszereket csak keveset ismerünk, a torokgyulladás vírusos kórokozóit a szervezet maga küzdi le, ennek egyik eszköze a láz.
• Az antibiotikumokat mindig a testsúlynak megfelelő adagban és az előírt ideig – Sztreptokokkusz torokgyulladás esetén 10 napig – kell szedni, ha a tünetek hamarabb elmúlnak, akkor is!

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...