Torok- és orrmandula betegségei

Dátum: 2020.04.26.
torokbetegségek

A torokmandula (helytelenül elterjedt néven garatmandula) a szájüreg és a garat találkozásánál elhelyezkedő, páros szerv, míg az orrmandula (ez a „garatmandula”!) a lágyszájpad mögött, az orrgaratban, annak hátsó-felső boltozatán helyezkedik el. Az orrmandula a hagyományos torok vizsgálatakor nem látható.

Megtekintésére ritkán van szükség, amit gyermeknél célszerű endoszkópos vizsgálattal végezni. A hagyományos fogászati tükörhöz hasonló eszközzel történő vizsgálata nagyfokú együttműködést igényel, melyet gyermekeknél nem tudunk kivitelezni. A mandulák az immunrendszer részét képezik. A torok- és orrmandula megbetegedései igen gyakoriak gyermekkorban. (ld. Torokfájdalom, antibiotikumok)

Akut torok- és orrmandula-gyulladás

A torokmandulák akut gyulladása hirtelen fellépő torokfájással, lázzal járó megbetegedés. A fájdalom miatt a nyelés nehezített lehet, nyáladzás léphet fel. A gyulladás miatt megduzzadhatnak a torokmandulák, a garatot ingerelve hányást, a légzést akadályozva horkolást okozva. Kellemetlen szájszag is kísérheti a fenti panaszokat.

A társuló megnagyobbodott állkapocsszögleti nyirokcsomók duzzanata miatt a betegek nyaki fájdalmat is panaszolhatnak. Kisgyermekeknél az orrmandula akut gyulladása általában a torokmandulák gyulladásától függetlenül jelentkezik. Aránylag ritkán fordul elő, magas lázzal, nagyfokú elesettséggel, az orrgarat felől sűrű, zöldszínű gennycsorgással járó súlyos megbetegedés. A mandulagyulladás hátterében bakteriális vagy vírusfertőzés áll. Ennek elkülönítése orvosi feladat.

Akut mandulagyulladás komplikációi

Ritka szövődményként a torokmandula környezetében kialakuló tályog súlyos és veszélyes szövődmény, mely sürgős szakorvosi ellátást igényel, kórházi körülmények között.
A gyulladt és megduzzadt orrmandula a középfül normális szellőzését akadályozhatja, melynek következtében középfülgyulladás léphet fel.

Akut mandulagyulladás kezelése

Láz, fájdalom esetén annak csillapítása szükség szerint történjen (ld. Lázmérés és lázcsillapítás és Fájdalomcsillapítás). Gondos orrtisztítás, orrszívás szintén fontos.
Antibiotikum szükségességéről minden esetben orvosi vizsgálat döntsön. Amennyiben bakteriális gyulladás áll a gyermeke panaszai mögött, úgy kezelőorvosa antibiotikum terápiát fog javasolni. Vírusfertőzés esetén antibiotikum adása nem szükséges.

Krónikus torok- és orrmandula-gyulladás

Krónikus torokmandula-gyulladás diagnosztizálása nem könnyű feladat. Évente 2-3 – főleg tüszős – mandulagyulladás, kellemetlen szájszag, a nyakon tapintható megnagyobbodott nyirokcsomók, visszatérő hőemelkedések, fáradékonyság, foltos hajhullás felhívhatják a figyelmet krónikus folyamat fennállására, ami kihatással lehet az egész szervezetre.

A mandulák „gócszerepe” valószínűsíthető egyes bőrgyógyászati, ízületi, vese-, és szemészeti megbetegedések hátterében. Krónikus gyulladás esetén legtöbbször a mandulák műtéti eltávolítása szükséges.

Az orrmandula krónikus gyulladása nagyon gyakori megbetegedés kisgyermekeknél. Leggyakrabban a közösségbe kerülés után jelentkezik, a visszatérő, elhúzódó hurutos állapotok – nátha, köhögés –, a fülproblémák – visszatérő fülfájások, halláscsökkenés – esetenként gátolt orrlégzés hátterében a krónikusan gyulladt, és gyakran megnagyobbodott orrmandula áll. Az orrmandula eltávolítása altatásban történik, a gyermeket nem, vagy alig terheli meg, és a fenti panaszok jelentős javulását eredményezi.

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Nátha, mely orrcsepp vagy orrspray, gondos orrszívás használata mellett javítható, csillapítható láz az első 2-3 napban, a panaszok nem okoznak táplálási, folyadékbeviteli nehezítettséget.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy ügyeleten

• A fenti tünetek magas láz, elesett állapot, elégtelen folyadékbevitel mellett.
• Torokfájdalom elégtelen folyadékbevitel, hányás mellett.
• Fülfájdalom, vagy elesett általános állapot.
• Elhúzódó, magas láz több napja, főleg rossz általános állapottal.
• Csecsemő náthája, amennyiben ez a táplálását nehezíti, étvágytalan.

Azonnal mentő hívása szükséges

• Légzési nehézséget okozó torokmandula-duzzanat.
• Lázhoz társuló nyálcsorgatás, komoly nyelési nehezítettség.
• Csecsemő náthája, mely komoly légzési nehézséget okoz, akár szürkés-lila bőrszínt látunk gyermekünknél.

 

 Tudta-e?

• A torokgyulladások nagy részéért vírusfertőzések felelősek. A szervezetünk védekezőképességét egészséges életmóddal támogathatjuk, így változatos, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend segíthet a fertőzések kivédésében.
• A mononukleózis nevű vírusfertőzés és a baktérium általi tüszős mandulagyulladás nem mindig elkülöníthető egyszerű fizikális vizsgálattal. Ha amoxicillin tartalmú antibiotikum szedésének kezdetétől számított pár napon belül kiütések jelentkeznek, akkor valószínű vírusfertőzés állt a háttérben („amoxicillin rash“).

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...