Székletproblémák

Dátum: 2020.04.25.
székletproblémák

A székletproblémák, mint hasmenés és székrekedés, vér megjelenése vagy a széklet színének változásai a hasfájással együtt jellegzetesen a leggyakoribb gyermekkori panaszok közé tartoznak.

Hasmenés

Akut hasmenéskor laza, vagy híg széklet legalább naponta három alkalommal jelentkezik. Az anyatejjel táplált csecsemőknek lehet híg székletük akár naponta 5-6 alkalommal is, minden szoptatás után. Csecsemőknél akkor beszélünk hasmenésről, ha székletürítésük gyakorisága az addigi kétszeresére emelkedik és a széklet állaga folyékony lesz. (ld. Hányás, hasmenés, folyadékpótlás)

Krónikus hasmenésről vagy elhúzódó hasmenésről a két hétnél hosszabb ideig tartó hasmenés esetén beszélünk. Haspuffadás, hasi fájdalom, fogyás kísérheti, súlyos, elhanyagolt esetben vérszegénységhez, a növekedés megtorpanásához vezethet. Hátterében többek közt lehet bélfertőzés, felszívódási zavar, ételallergia, vagy akár gyulladásos bélbetegség is. (ld. Gyermekkori hasfájás, gyulladásos bélbetegség)

A parazita (Giardia) és féregfertőzés (pl. trichúriázis, cérnagiliszta) elhúzódó hasmenést, felszívódási zavart okozhat. Bizonyos cukormolekulák felszívódási zavara is okozhat elhúzódó hasmenést. Ételallergia jelentkezhet hasmenés, haspuffadás, hasi fájdalom képében. A leggyakoribb allergének közé a tehéntej fehérje, tojás, szója, olajos magvak (mogyoró), hal/tenger gyümölcsei és a búza tartoznak. Fontos a tünetek megfigyelése, tápláléknapló vezetése. Allergénmegvonásra a tünetek szűnnek, ismételt adásra megjelennek.

Véres széklet

A betegségnél friss piros vér észlelése a székleten, illetve székletben, véres foszlányok vagy véres pöttyök formájában lehetséges. Oka minden életkorban más és más. Bármely életkorban lehet fertőzéses eredetű, ezért a székletvizsgálat (a széklet bakteriológiai tenyésztése, parazitológiai vizsgálata) elengedhetetlen.

Campylobacter fertőzés esetén a gyermek jó általános állapotú, antibiotikus kezelés csak súlyos, elhúzódó esetben szükséges. Nyers csirkehússal szennyezett kézről terjed, megelőzésében az alapos kézmosás, csirkehús alapos átsütése fontos! Szalmonella fertőzést leggyakrabban nyers, rosszul kezelt tojás és termékei okoznak (cukrászat) antibiotikus kezelés csak súlyos esetben javallt. (ld. Hányás, hasmenés, folyadékpótlás fejezet)
• Csecsemőkorban a bélfertőzések mellett a tehéntejfehérje érzékenység is okozhat véres székletet. Anyatejes táplálás sajnos nem védi ki, mert az anya által elfogyasztott tehéntejfehérje kiválasztódik az anyatejbe. Ilyenkor elsősorban az anya tehéntejmentes diétája javasolt. (ld. Csecsemőkori hasfájás, véres széklet)
• Kisdedkorban székrekedés, ennek következtében kialakuló végbélberepedés, vastagbélben elhelyezkedő polip lehet a háttérben, ennek kivizsgálása gyermekgasztroenterológus feladata. Polip gyanúja esetén vastagbéltükrözés történik, ilyenkor megtörténhet egyúttal a polip eltávolítása is. A kisdedkor egyik jellemző kórképe a bélbetüremkedés, ami véres székletürítéssel jár. Jellemző tünete a periodikus, vissza-visszatérő heves hasi fájdalom. Ilyenkor sürgős beavatkozás szükséges. (ld. Gyermekkori hasfájás, gyulladásos bélbetegségek)
• Pubertáskorban jelentkező véres széklet oka a fertőzéses megbetegedéseken, székrekedésen, végbélberepedésen, aranyéren kívül a gyulladásos bélbetegségek lehetnek. (ld. Gyermekkori hasfájás, gyulladásos bélbetegségek)

Székrekedés

A székrekedés (obstipáció) nagyon gyakori, szinte minden gyermek életében előfordul ilyen időszak! Viszonylagos fogalom, a széklet állagát, a székelés gyakoriságát, székletürítés nehezítettségét tükrözi. Tehát ha egy egészséges gyermek 2-3 naponta ürít lágy székletet, mely nem jár fájdalommal, az nem székrekedés. Ellenben ha egy gyermek erőlködve ürít kemény (bogyós) székletet 3 naponta, az székrekedésnek minősül. Ha azonban a kemény széklet felsérti a végbelet, bereped, fájdalmas székletürítést okoz, könnyen egy önrontó kör alakulhat ki, székletvisszatartással.

A kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemő akár minden etetés után üríthet híg, aranysárga székletet. Ha hetente egyszer ürít székletet, és mellette kiválóan gyarapszik, az nem jelent székrekedést. Tápszerrel táplált csecsemők is naponta akár 2-3 alkalommal ürítenek lágy székletet. Egy 2 ves kisded naponta átlagosan 1-2× ürít lágy, formált székletet.
Fontos a megelőzés, a rostban, folyadékban (ivóvíz) gazdag táplálkozás. Ha viszont székrekedés áll fenn, vegyük komolyan!

Bizonyos életszakaszok hajlamosítanak székrekedésre. Ilyen a hozzátáplálás, illetve anyatejről tehéntejre vagy tápszerről tehéntejre való átállás megkezdése, a szobatisztaságra nevelés időszaka, az iskolakezdés. Iskoláskorú gyermekünknél érdemes rákérdezni volt-e széklete az iskolában.

Székrekedés kezelése

Ilyen esetben adjunk több rostban gazdag tápanyagot (zöldség, gyümölcs, müzli, zabkorpa) több vizet, 100%-os rostos gyümölcslevet, tehéntejből maximum 7 dl-t. Naponta, azonos időben, lehetőleg étkezés után küldjük el gyermekünket WC-re, üljön ott 5-10 percet, biztassuk székürítésre! Kisgyermekünknek, ha a felnőtt WC-t használja, tegyünk lábai alá kisszéket, használjon lépcsős WC szűkítőt, hogy székletürítés alatt tudjon támaszkodni, lábait is meg tudja támasztani.

Ha a fenti tanácsok hatására 24 óra múlva nincs javulás, adjunk laktulóz szirupot éhgyomorra 5-10 ml-t (1-2 evőkanállal), az adag emelhető, amíg a széklet lágy nem lesz, és legalább másnaponta van. Használható más recept nélkül kapható székletlágyító is pl.: makrogol. Ezek a szerek megkötik a bélben a vizet, ezáltal nagyobb mennyiségű és lágyabb lesz a széklet. Bő folyadékkal, ivóvízzel ajánlatos bevenni.

Adhatunk gyermekünknek glicerines kúpot, ez a végbél falát izgatva székletürítésre ösztönöz.
Az eddigi terápia hatástalansága esetén adhatunk paraffinolajat (3-5×1 evőkanál) ez különösen akkor javasolt, ha a kemény széklet felsértette a végbelét, (végbélberepedés). Ilyenkor a WC-papíron, esetleg a kemény székleten vércsíkok, vér látható. A paraffinolaj nem szívódik fel, síkosítja a székletet, megkönnyíti a széklet ürülését. Ilyenkor is nagyon fontos a rostban gazdag táplálkozás és a széklet lágyítása (laktulóz, makrogol). Tartós eredmény általában csak hosszú távú kezelés mellett várható.

Ha ezen beavatkozások mellett sincs a gyermeknek széklete 5-6 napja, szóba jöhet a beöntés. Otthon is lehet végezni, gyógyszertárban kapható otthoni beöntésre alkalmas eszközzel. Első alkalommal célszerű egészségügyi személyzet segítségét kérni.
Előfordul, hogy hosszan tartó elhanyagolt székrekedés esetén több alkalommal kell beöntést adni, mire a normál székletürítés helyreáll.

Fehér széklet

Az agyagszínű vagy fehér széklet panasza ritka kórkép, ha tartósan fennáll, májbetegségre gondolhatunk, együtt járhat a bőr, szemfehérje besárgulásával. Csecsemők esetén a széklet lehet csak kissé világosabb, szürkébb színű. Minél hamarabb orvosi vizsgálat szükséges.

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Ha a csecsemő, kisdednek 3-4 híg széklete volt, biztonsággal itatható és egyenletesen gyarapszik.
• Ha a gyermeknek szokásosnál 1-2 nappal tovább nem volt széklete, emellett más panasza nincs.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy ügyeleten

• Napi 5 vagy több híg széklet esetén, illetve elhúzódó esetben, ha a csecsemő súlya nem gyarapszik és étvágytalan.
• Székrekedés 4 hónaposnál fiatalabb csecsemő esetén.
• Fájdalmas székelés esetén, véres széklet észlelésekor.
• Ha hashajtó adása mellett is 48 órája nem ürített székletet.
• Fehér, agyagszínű széklet esetén.

Azonnal mentő hívása szükséges

• Szürkéslila bőrszín, aluszékonyság, nyögő vagy szapora légvételnél.
• Súlyos kiszáradás jeleinek észlelésénél (ld. Hányás, hasmenés, folyadékpótlás)

 

Tudta-e?

• Hasfájós csecsemők egyébként sárga színű anyatejes széklete lehet zöldes színezetű. A hozzátáplálás időszakában a csecsemők széklete megváltozik. A székletben emésztetlen zöldség-, gyümölcs-, pürémaradványokat láthatunk. Nagyobb mennyiségű gyümölcs adása hasmenést okozhat. Ha egyébként a csecsemő, kisded jól gyarapszik, teendőt nem igényel.

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...