Sérvek

Dátum: 2020.06.27.

Lágyéksérv

A lágyékcsatorna a hasüreget a lágyéktájjal köti össze, rajta keresztül a here a hasüregből a herezacskóba már a méhen belüli fejlődés során leszáll. Ez a csatorna normális esetben ezután bezárul. Lágyéksérv a csatorna nyitva maradása esetén alakul ki a gyermekek 1-5%-ában, fiúkban ötször gyakoribb jelenség. A sérv lehet egy- és kétoldali. A hashártya által alkotott tömlőbe a hasi szervek, leginkább belek vagy a petefészek boltosulnak elő. Megoldásuk a leggyakoribb, egyszerű gyermekkori műtét.

A lágyéksérv többnyire tünetmentes, a szülők vagy a gyermekorvos észlelik a lágyéktájon, esetleg a herezacskóban lévő duzzanatot. Előfordulhat, hogy a sérv nem látható folyamatosan, esetleg csak nagyobb fizikai terhelés (köhögés, székelés, sportolás) kapcsán jelenik meg. A diagnózis felállításához a fizikális vizsgálat elegendő, ultrahang- vagy röntgenvizsgálat nem szükséges.

Kizáródás

A lágyéksérv legsúlyosabb szövődménye, amikor a tömlőbe kicsúszott hasi szervek a hasüregbe már nem nyomhatók vissza. A kizáródás a hasüregen kívül rekedt bél vérellátásának károsodásához, akár bélelhaláshoz is vezethet. Fiúknál a kizáródott belek a here vérellátását is elnyomhatják, így a here elhalása is bekövetkezhet.

Tünetei a sérvnek megfelelően kemény duzzanat, heves fájdalom. Hosszabb ideje fennálló kizáródás esetén a gyermek egész hasa feszes, kemény, fájdalmas lehet, előfordulhat hányás.

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• A lágyéksérv első alkalommal mindig orvosi vizsgálatot igényel.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál, gyermeksebésznél

• A lágyéksérv magától nem múlik el, műtéti ellátása szükséges a viszonylag gyakori, mintegy 10%-os kizáródási gyakoriság miatt.

Azonnal gyermeksebészeti ambulancia, ügyelet felkeresése szükséges

• Kizáródás gyanúja esetén azonnal gyermeksebészeti ellátás szükséges, mert a kizáródott szervek vérellátása károsodhat, így bélelhalás, életveszélyes állapot alakulhat ki.

 

 

Vízsérv

Kialakulása a lágyéksérvhez hasonló, a here leszállását követően a hashártya nyúlvány megmaradásakor jön létre. Vízsérv esetén a lágyékcsatorna nyílása olyan szűk, hogy csak folyadék jut át rajta. Ha a nyúlvány teljes hosszában nyitott, kommunikáló vízsérvről, ha csak a here körül marad nyitva, here vízsérvről beszélünk. Szintén lehet egy- és kétoldali. Nagyobb gyermekeknél (2 éves kor után) ritkán kialakulhat here vízsérv felső légúti betegséget követően.

A herezacskó fájdalmatlan duzzanatát a szülők, a gyermekorvos észleli. Amennyiben a duzzanat mérete változik (nyugalomban, reggelre kisebb, nap végére nagyobb), kommunikáló vízsérvről lehet szó. A diagnózishoz többnyire elegendő a fizikális vizsgálat, ultrahang- vagy röntgenvizsgálat nem szükséges.

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• A vízsérv diagnózisa mindig orvosi vizsgálatot igényel.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál, gyermeksebésznél

• Mielőbbi vizsgálata az egyéb heretáji duzzanatokat okozó elváltozásoktól (ld. Nemi szervek gyakori betegségei) való elkülönítése miatt fontos.
• Spontán gyógyulása 2 éves korig várható, műtéti megoldás csak a további fennállása esetén szükséges.
• Későbbi életkorban kialakult, hónapokig fennálló vízsérv spontán megszűnése nem várható.

Azonnal gyermeksebészeti ambulancia, ügyelet felkeresése szükséges

• A vízsérv ellátásában sürgős teendő nincs.

 

Köldöksérv

A köldöksérv a hasfal nyitva maradását jelenti a köldökgyűrűben, mely igen gyakori veleszületett elváltozás. A sérv kialakulása független a köldökcsonktól és annak ellátásától. A köldök elődomborodását a gyűrűszerű sérvkapun keresztül a tömlőbe kerülő cseplesz, belek okozzák. Ez borsónyitól akár ökölnyi méretig változhat. A sérvkapu átmérője 3-20 mm között változhat.
A köldöksérv általában nem okoz panaszt, a gyermek nem lesz tőle sem „hasfájós”, sem rossz étvágyú. Ritkán, inkább nagyobb gyermekeknél előfordulhat, hogy a sérv maga érzékeny.

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Teendőt nem igényel, spontán záródása 6 éves korig 85-95% eséllyel bekövetkezik.
• Leragasztása, a sérvtartalom hasüregbe visszanyomása nem gyorsítja a záródás folyamatát.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges gyermeksebészeten

• A köldöksérv felnőttkorban sportolás, fizikai munka, terhesség kapcsán panaszt okozhat, valamint esztétikailag is zavaró lehet. Mivel 6 éves kor után már csökken a spontán sérvzáródás esélye, az ezután is fennálló köldöksérv műtéti megoldása javasolt.
• Ritkán, nagyobb sérvek esetében előfordulhat, hogy a sérvet fedő bőr elvékonyodik, esetleg kisebesedik, vérzékeny. Ez szükségessé teheti a műtéti megoldás előbbre hozását, így gyermeksebész felkeresése javasolt.

Azonnal gyermeksebészeti ambulancia, ügyelet felkeresése szükséges

• A köldöksérv kizáródása nagyon ritka. Amennyiben mégis bekövetkezik, azonnali ellátása szükséges, mert a kizáródott szervek károsodhatnak, mely a gyermek életét is veszélyeztetheti. A kizáródás tünetei a sérv duzzanata, kemény és igen fájdalmas volta.

 

 

Tudta-e?

• Koraszülöttekben mind a lágyéksérv, mind a köldöksérv előfordulása sokkal gyakoribb, mint érett újszülötteknél.
• A lágyéksérv leírása már egy Kr. e. 1552-ben keletkezett egyiptomi papiruszon is látható.
• A köldök amellett, hogy fontos szerepe van a test esztétikai megjelenésében, számos népi mítoszban, jövendölési technikában fellelhető. Sok népnél a világ közepét szimbolizálja, így a „világ köldökeként” említik többek között Delphoit (Görögország), a Húsvét-szigetet, a Gunung Agung hegyet (Bali sziget), Shandong tartományt (Kína), Jeruzsálemet (Izrael), Machu Picchut (Peru).
• A köldök a középpontja a Leonardo da Vinci vázlatán (Vitruvius-tanulmány) látható emberalak testének, vagyis az ember köldökéből, mint középpontból olyan kör rajzolható, mely egyaránt érinti a kéz és láb ujjainak végét.

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

 

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...