Nemi érés

Dátum: 2020.06.27.
nemi érés

A serdülés (pubertás) a test érési folyamata, amely a külső nemi jelek megjelenésével kezdődik és a termékenység kialakulásával fejeződik be. Az érési folyamat során a lányoknál a petefészek, a fiúknál a herék fejlődésével párhuzamosan kialakulnak a másodlagos nemi jellegek.

A lányok szervezetének serdülőkori változásai az emlők, valamint a szemérem- és hónaljszőrzet kialakulását és a menstruáció beindulását is magukban foglalják. A fiúk serdülése folyamán az arc és test láthatóan szőrösödni kezd, a hang mélyül és a férfi nemi szervek növekedésnek indulnak.

A serdülőkor folyamán mind a fiúk, mind a lányok testsúlya és testmagassága is növekszik.
A pubertáshoz társul a növekedés mellett a csontérés előrehaladása, illetve a testösszetétel megváltozása (zsírpárna vastagodása és az izomtömeg növekedése) is. A folyamatot jelentős pszichés és magatartásbeli változás kíséri.

A serdülőkor változásainak időbeli lefolyása

A nemi érés időpontja egyénenként különbözik. Lefolyásában elsősorban öröklött tényezők játszanak szerepet. Az alábbi táblázatokban megtalálható, hogy a jellegzetes serdülőkori testi változások általában hány éves korban mennek végbe.

 

testi változások
testi változások

Korai nemi érés

Korai nemi érésről (pubertas praecox) lányokban akkor beszélünk, ha a pubertás jelei 8 éves kor előtt jelentkeznek, fiúkban ez a határ 9 év. Előfordul, hogy az egyes testi változások csak önmagukban észlelhetők. Például izoláltan láthatunk emlőnövekedést, szeméremszőrzet-megjelenést, esetleg vérzést tapasztalhatunk serdületlen leányoknál. Kislányoknál 2 éves korig emlőduzzanat gyakran jelentkezik, mely a megszületést követő hormonális változás következménye.

Kialakulhat olyan eset is, amikor korai életkorban a serdülés összes stádiuma megjelenik, illetve a nemi hormonok hatására az elején még gyorsan fejlődő gyermek hamarabb fejezi be a növekedést, így végeredményként alacsonynövéssel kell számolni. Ez az állapot kivizsgálást igényel, a háttérben meghúzódó szervi problémák tisztázása szükséges.

Késői pubertás

Késői pubertásról (pubertas tarda) akkor beszélünk, ha a fiúk esetében 14 éves korig a másodlagos nemi jelleg kialakulása nem kezdődik el, illetve ha a lányoknál az emlőfejlődés megindulása 13 éves korban még nem észlelhető.

A késői pubertás oka gyakran az úgynevezett alkati késői serdülés, azonban hormonális vagy genetikai zavarra visszavezethető problémák is előfordulhatnak. Az előbbit láthatjuk túlterhelt gyermeksportolóknál, rossz szociális helyzetben levő gyermekeknél, vagy krónikus betegség következményeként.

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Normál serdülőkori testi változások nem igényelnek orvosi kezelést, de kiemelt fontosságú a gyermek felvilágosítása az őt érő változásokról.

Mielőbbi háziorvosi vagy szükség esetén endokrinológiai, illetve nőgyógyászati vizsgálat szükséges

• Korai nemi érés és késői pubertás észlelése.
• Kislányoknál a másodlagos nemi jelleg kialakulása előtt megjelenő hüvelyi vérzés.

Azonnal mentő hívása szükséges

• A nemi éréssel kapcsolatos kórképek sürgősségi ellátást nem igényelnek.

 

 

Tudta-e?

• A serdülés folyamatának megismerésében fontos szempontot jelent a növekedés alakulása (növekedési adatok ismerete – testmagasság, testtömeg) és a serdülés jeleinek megjelenési időpontja.

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

 

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...