Mellkasi fájdalom, szívzörejek, magasvérnyomás

Dátum: 2020.06.27.
szív rendellenességek

Bár a szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) megbetegedések elsősorban a felnőtteket érintik, a betegségek megelőzéséért már gyermek-, sőt csecsemőkorban kell tennünk. Ismert, hogy a gyermekkorban megjelenő túlsúly számos későbbi betegség előfordulásának a kockázatát növeli.

Így például az érelmeszesedés már kisgyermekkorban megkezdődik, de egészséges életmóddal előrehaladása csökkenthető, megakadályozható. Az érelmeszesedésnek, és ennek révén a korai halálozásnak lakossági szinten döntően életmódbeli és környezeti (elhízás, magasvérnyomás) okai vannak, ritkábban azonban betegségek (öröklődő anyagcsere-betegségek, cukorbetegség), állhatnak a háttérben, melyeket szintén fel kell deríteni.

Megelőzés

A szív-érrendszeri betegségek szempontjából az egészséges életmód azt jelenti, hogy a gyermek kerüli a dohányzást, testtömege normális, egészségesen táplálkozik, és rendszeresen végez testmozgást. A testtömegindex (testtömeg/testmagasság2) a testtömegnél pontosabb jelzője az elhízásnak, a mért adatokat korfüggő normálértékekhez kell hasonlítani. (ld. Elhízás és Egészségmegőrzés).

Az egészséges táplálkozás alapja a legalább 6 hónapig történő anyatejes táplálás a csecsemőkorban. A későbbiekben pedig tanácsos minél kevésbé feldolgozott, természetes élelmiszerekből változatos és kiegyensúlyozott étrendet összeállítani. A fizikális aktivitás alapja 5 éves életkor felett a naponta legalább 60 percig végzett, a gyermek szükségleteihez alkalmazkodó testmozgás. Ennek a hiánya, illetve a mozgáshiányhoz képest túlzott kalóriabevitel a mostani „elhízás járvány” fő oka. A dohányzás elkerülésében fontos a családi mintaadás és a káros hatásokról történő felvilágosítás.

Magasvérnyomás

Gyermekkorban egyre gyakrabban találkozhatunk már magasvérnyomás betegségben (hipertóniában) szenvedőkkel, ami főként az egyre gyakoribb és egyre nagyobb mértékű elhízás következménye. Jelen kor fiatal generációjában és főként a fejlett országokban már minden második-harmadik gyermek túlsúlyos, és ezzel összhangban több a gyermekkori hipertóniás. A felnőttekre jellemző 140/90 Hgmm-es felső határ gyermekek esetében alacsonyabb az életkornak megfelelően.

A vérnyomás határértékek az életkor és a nem mellett a testmagasságtól is függnek. A korfüggő értékeket úgynevezett percentilis táblázatokban adják meg, ami azt jelenti, hogy az adott korcsoportban a gyermekek hány százaléka található a megadott tartományban: így például a 90 percentilis alatti érték esetén a gyermekek 90%-nál mérhető a megadottnál alacsonyabb érték, a fennmaradó 10%-ban pedig magasabb, ami már külön figyelmet igényel. Többszöri vagy speciális, automata készülékkel végzett 24 órás vérnyomásmérés és egyéb vizsgálatok szükségesek, amennyiben pozitív a kórtörténet vagy felmerül a magasvérnyomás lehetősége.

A tünettan többnyire igen szerény; ritka, és általában súlyosabb hipertóniát takarhat a szédülés, fejfájás, mellkasi fájdalom megjelenése. Az orrvérzés – melyet gyakran hipertónia tünetének tartanak, gyermekkorban általában helyi vénás vérzésből ered, de az orrvérzés okozta izgalom okozhat eseti magasabb vérnyomást is. Az otthoni vérnyomásméréshez megfelelő körülményeket és készüléket kell biztosítani. A nem kalibrált (hitelesített) géppel, vagy kisgyermekben felnőtt karra való mandzsettával, vagy csuklós vérnyomásmérővel a mérés nem megbízható, háziorvosi kontrollt igényel.

Az alábbi táblázat az átlagos testmagasságú gyermekekben a normális legfelső határának tekinthető értékeket mutatja. Megjegyzendő, hogy ha serdülőkorban nyugalomban ismételten 120/80 feletti vérnyomást mérünk, ez hipertóniát megelőző állapotnak (prehipertónia) minősül, és ismételt ellenőrzést igényel.

 

vérnyomás értékek

Mellkasi fájdalom

A mellkasi fájdalom gyermekkorban is előforduló panasz, ami a gyermekkardiológiai kivizsgálások egyik leggyakoribb oka, azonban ritkán áll ebben az életkorban szív és érrendszeri betegség a hátterében. Többnyire egyéb okok állnak a háttérben, így gyakran funkcionális jellegű (stressz vagy egyéb szorongás hatására), emésztőszervi (reflux, fekély), légzőszervi (légmell, mellhártyagyulladás, tüdőgyulladás), vagy vázrendszeri (szegycsonti ízületi gyulladás, bordatörés) panaszok.

A már említett vérnyomáskiugrások szintén okozhatnak mellkasi panaszt, ennek hátterében a stressz mellett egyre gyakrabban áll túlzott energiaital fogyasztása, ami gyermekkorban mindenképpen kerülendő.

Amennyiben azonban a mellkasi fájdalom erős és szorító jellegű, a végtagokba vagy a lapockába sugárzik, és kevéssé mutat összefüggést a légzéssel és mozgással, esetleg szívdobogásérzés társul hozzá, ez mindenképpen felveti a szív eredetet és további kivizsgálást igényel. Szívritmuszavarok esetében átmeneti szívdobogásérzés vagy pont egy-egy szívütés kimaradásának érzete mellett mellkasi fájdalom is jelentkezhet, mihamarabbi kivizsgálást igényelve.

Szívzörejek

A gyermekkorban észlelt szívzörejek az esetek jelentős részében jóindulatúak, a hátterében nem áll szerkezeti eltérés. A komoly szívhibák többnyire méhen belül vagy a megszületés után hamar kiderülnek, és kezelést igényelhetnek. A későbbi életkorban orvosi vizsgálat során észlelt szívzörej többnyire tehát véletlenszerűen észleltnek (akcidentális) hívjuk, és amennyiben ezt szakszerű kardiológiai vizsgálat megerősítette, további teendőt nem igényelnek.

Ezekben az esetekben az észlelő orvos további kivizsgálást javasolhat, de az ilyen szívzörejek akár későbbiekben már nem is észlelhetőek. Egyes állapotokban, így vérszegénység, lázas betegség, elégtelen folyadékbevitel esetén akkor is hallhatóvá válhat szívzörej, ha szívbetegség nem áll fenn, ekkor a felgyorsult keringés okozza a szívzörejt.

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Mellkasi fájdalom gyermekkorban, ami magától múlik rövid idő alatt, és nem ismétlődik többször, nem társul hozzá egyéb tünet.
• Otthoni vérnyomásmérővel, egy alkalommal véletlenszerűen mért enyhén emelkedett vérnyomásérték (ld. korfüggő normálértékek!) gyermekben, más panasz nélkül.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy ügyeleten

• Visszatérő, vagy tartós mellkasi fájdalom gyermekkorban, ha nem társul nehézlégzéssel vagy gyenge általános állapottal mihamarabbi orvosi kivizsgálást igényel, főleg első észleléskor.
• Többszöri méréssel is emelkedettnek mért vérnyomás, ha egyéb panasz (fejfájás, szédülés, látászavar, orrvérzés) társul hozzá.

Azonnal mentő hívása szükséges

• Mellkasi fájdalom és/vagy nehézlégzés gyermekkorban, ami a bőr száj körüli, vagy körmöknél, esetleg más bőrfelszínen észlelhető ellilulásával vagy szürkülésével, általános gyengeséggel vagy eszméletvesztéssel jár.
• Magas vérnyomáskiugrás, ha ütésszerű erős fejfájással, vagy beszédzavarral, vagy végtagműködés oldalkülönbségével, vagy arcon észlelhető aszimmetriával jár.

 

Tudta-e?

• A túlsúly együtt jár a stressz hormonok és gyulladásos anyagok magasabb szintjével, ezért a kövér gyerekek szervezete a felnőttéhez hasonló káros hatásoknak van kitéve. Emiatt a mostani fiatal generációkról azt tartják, hogy szív- és érrendszeri megbetegedések miatt hamarabb hunyhatnak el, mint saját szüleik.
• Egy adag energiaital egy presszó kávé koffeintartalmának többszörösét tartalmazhatja. A másik lényegi összetevő taurin, önmagában is veseelégtelenséget okozhat nagyobb dózisban, de energiaital és alkohol együttes fogyasztása fokozottan is súlyos veseelégtelenséghez és szívbetegséghez vezethet.
• Dohányzás esetén többek között emelkedik a vérnyomás, koleszterin- és vércukorszint. A dohányzó fiatalok átlagos életkora egyes felmérések szerint 20 évvel is alacsonyabb lehet nem dohányzó társaikénál.

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...