Lázmérés és lázcsillapítás

Dátum: 2020.04.24.
lázmérés

A láz gyakori tünete a betegségeknek, önmagában nem okozója a betegségeknek, hanem védekező mechanizmusa szervezetünknek. Gyermekkorban az esetek legnagyobb részében egyszerű vírusfertőzések okozzák a lázat, lázcsillapításon és megfelelő folyadékbevitelen kívül más teendőt nem igényelnek.

A láz fogalma

A testhőmérséklet kóros mértékű emelkedése esetén beszélünk lázról. Ha a testhőmérséklet hónaljban mérve 38 °C felett van, akkor lázról, 37-38 °C között hőemelkedésről, normális testhőmérsékletről 36-37 °C között beszélünk. A testhőmérséklet végbélben vagy fülben 0,5 °C-szal magasabb a hónaljban mérthez képest.

Lázmérés

Csecsemők (1 éves életkor alatt) a végbélben való hőmérőzés ad csak pontos értéket, ezért ezt válasszuk. A végbélben mért hőmérsékletből kb. 0,5 °C-ot levonva kapjuk a hónaljban mérhető értéket. A hőmérőt a végbélbe esetleg kevés krémmel óvatosan behelyezve kellő mélységig toljuk (kb. 1,5 cm). 1-3 éves kor között végbélben vagy hónaljban mérjük a testhőmérsékletet, 3 évesnél idősebb gyermekben hónalji mérés elegendő. Digitális hőmérő végbélben vagy hónaljban is használható. Cumihőmérő, homlokhőmérő kevésbé pontos, lázmérésre nem ajánlott, a fülhőmérővel mért értéket pedig a fülzsír mennyisége vagy esetleges fülgyulladás is befolyásolja.

Lázcsillapítás

A gyógyszeres lázcsillapítás célja a beteg gyermek komfortérzetének javítása, ezért nem feltétlen indokolt hőemelkedés vagy tünetet nem okozó enyhébb láz esetén. A láz azonban fokozza a folyadékvesztését a gyermeknek, ezért a legfontosabb ekkor is, mint minden gyermekbetegség esetén is a megfelelő folyadékpótlás (ld. Hányás, hasmenés, folyadékpótlás). Egy időben egyszerre kétféle lázcsillapítót ne adjon, de a különböző hatóanyagú gyógyszerek felváltva alkalmazhatóak, ha nem elég hosszan hat egyféle lázcsillapítás. Szirupot vagy tablettát hányás esetén ne, míg kúpot hasmenésben ne adjunk. Mindig olvassa el a gyógyszerhez mellékelt leírást a pontos adagolás és tárolás miatt! Az antibiotikum nem lázcsillapító, adása csak orvosi javaslatra történhet! A lázgörcs kialakulását nem a testhőmérséklet megemelkedése okozza, ezért lázcsillapító adásával nem előzhető meg.

Az alábbi hatóanyagú gyógyszerek egy része csak receptre kapható, ezek miatt keresse fel háziorvosát. A recept nélkül kapható, a gyermek életkorának megfelelő gyógyszert pedig gyógyszerésze segítségével válassza ki.

Hűtőfürdő

Lázcsillapító gyógyszerekre nem reagáló, amúgy stabil állapotú gyermek esetében használható fizikális lázcsillapítási módszer. Amennyiben azonban a gyermek nem tolerálja, és ez gyakran előfordul, akkor erőltetni semmiképp nem szabad, mert a gyermek szenvedésként fogja megélni a hűtőfürdőt. A gyermek lázas testhőmérsékletének megfelelő hőmérsékletű kád vízbe helyezzük a gyermeket, majd ehhez hideg vizet adva kezdjük el lehűteni. Mindezt addig folytassuk, amíg a gyermek komfortérzete nem javul. A gyermeket soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a hűtőfürdőzés közben! A gyermeket a kádból kivéve töröljük szárazra, és kerüljük a túlzott beöltöztetést vagy takarást, hogy ne gátoljuk a szükséges hőleadást. Kerüljük a vizes lepedőbe csavarást, vagy a hideg vizes borogatást!

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• 37,0 °C és 38,0 °C között nem lázról, hanem hőemelkedésről beszélünk.
• 1 évesnél idősebb, jó állapotú gyermek 1-2 napos láza.
• Hányás és hasmenés lázas állapotban, ha jól itatható a gyermek.
• Bizonyos védőoltások után jelentkezhet láz, főleg a 15 hónapos oltást követően, de ennek eldöntése néha orvosi feladat is lehet.
• Láz, de jó általános állapot esetében vírusfertőzéseknél nyomásra halványuló bőrkiütések ártalmatlan kísérő tünetek lehetnek.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy ügyeleten

• 3 napnál tovább tartó láz esetén bármely életkorú gyermek esetében.
• 1 évesnél fiatalabb, de főleg 3 hónap alatti csecsemő lázas állapotánál.
• Láz és erős hasi fájdalom esetén, különösen, ha véres széklettel társul.
• Láz esetén húgyúti fertőzés gyanújakor (bűzös vagy zavaros vizelet, csecsemőben tartós étvágytalanság, nagyobb életkorban fájdalmas vagy gyakori vizelés).

Azonnal mentő hívása szükséges

• Élete első lázgörcsénél, vagy elhúzódó (5 percnél hosszabb) sokadik lázgörcs esetében (ld. Görcsállapotok).
• Fejfájás és tarkómerevség, megváltozott viselkedés, fénykerülés esetén.
• Nyomásra nem halványuló bőrkiütés, (üvegpoharat téve a bőrfelületre és finoman rászorítva nem halványodik el), amely felveti a bőrvérzés gyanúját.

Tudta-e?

• 3 hónapnál idősebb és 3 évnél fiatalabb gyermekben lázat 99%-ban vírusfertőzés okoz, és nem igényel antibiotikum kezelést, csak bő folyadékbevitelt és szükség esetén lázcsillapítást.
• A testhőmérséklet normális ingadozást mutat a nap folyamán, normális esetben is hajnalban alacsonyabb, délután magasabb értéket mutathat.
• A testhőmérséklet emelésével szervezetünk fokozza a védekezési mechanizmusait, gyorsítja az immunválaszát, ezért bizonyos mértékig jótékony hatású.

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...