Koraszülöttek, csecsemők és kisgyermekek fejlődése

Dátum: 2020.06.27.
újszülött ellátása

A csecsemők, kisgyermekek fejlődése nehezen jósolható előre, egyénenként nagy eltérést mutathat, még ugyanazon a családon belül is. Az egyes fejlődési szakaszok elérését mérföldköveknek nevezzük. Egy-egy mérföldkő átlépése gyakran tág határok között mozog. A járás elkezdése például 9 és 18 hónapos kor között bármikor normális. Az alábbiakban az egyes életszakaszokra jellemző fejlődési mérföldköveket vesszük sorra.

 

 

Az első hónap

Mozgásfejlődés

Hason fekve fejét megemeli, fordítja, kézben fogva fejét azonban még tartani kell.

Társas fejlődés

Az újszülött a 20-30 centiméterre eső tárgyakat, arcokat látja élesen. A fekete-fehér, kontrasztos minták vonzzák a figyelmét. Hallása már teljesen kifejlődött, hangingerre mimikaváltozás, mozgásleállás észlelhető.

Figyelmeztető jelek

• Lassan vagy egyáltalán nem szopik, szopás közben bőre szürkül, kékül.
• Szemével mozgó, kontrasztos ábrát nem követ, fényre (pl. lámpa felkapcsolásakor) nem reagál.
• Erős hangokra, zajokra nem reagál.

 

 

1-3 hónap

Mozgásfejlődés

Hason fekve fejét tartja, alkarjára támaszkodik. A kézbe adott játékot megtartja, szájához veszi.

Társas fejlődés

A csecsemő mosolyog, arckifejezéseket utánoz. Gagyogni kezd, hangokat próbál utánozni. Szemmozgásai rendezettebbek, az arcokat messzebbről követi, felismeri.

Figyelmeztető jelek

• Tartása, végtagjai, nyaka nagyon feszes vagy laza, fejét magától nem tartja.
• Kezével tárgyakat nem tud megfogni.
• Mozgó tárgyakat, arcot szemével nem követ.
• Erős hangokra, zajokra nem reagál.

 

 

4-7 hónap
Mozgásfejlődés

Hátáról hasra fordul, majd néhány hét múlva már vissza is. Segítséggel megül. Tárgyakat egyik kezéből a másikba vesz.

Társas fejlődés

Szín- és távollátása teljesen fejlett. Nevet, gagyogva kommunikál. Nevét érti, figyel rá. A tiltásra („Nem!”) figyel. Kukucs-játékot játszik. Tükörben felismeri magát.

Figyelmeztető jelek

• Tartása, végtagjai, nyaka nagyon feszes vagy laza.
• Nem nyúl tárgyakért.
• Mosolyra, hangra nem reagál.

 

8-12 hónap

Mozgásfejlődés

Kúszik, négykézláb mászik. Önállóan felül, megül. Felkapaszkodva feláll, kapaszkodva lépeget. Kezét, ujjait fürgén használja, tárgyakat ki-be pakol. Hüvelyk- és mutatóujjal fog. Felnőttek mozgásait utánozza (pohárból iszik, fésülködik, telefonál stb).

Társas fejlődés

Első szavak kiejtése (mama, papa). Gesztikulál. Ismeretlenektől fél. Ebben a korban már megjelenhet az elválással kapcsolatos (szeparációs) szorongás, a szülő távozásakor sír.

Figyelmeztető jelek

• Nem ül meg egyedül.
• Nem mászik.
• Mozgás során az egyik keze vagy lába elmarad. A jobb- vagy balkezesség csak 2 éves életkor körül alakul ki. Ha a csecsemő valamelyik kezét feltűnően nem használja, az kóros.

• Segítséggel nem áll meg.
• Egyetlen szót sem használ.
• Nem gesztikulál.

 

 

1-2 év

Mozgásfejlődés

Egyedül jár, lépcsőzni kezd. Lábujjhegyre is fel tud állni, labdába rúg. 2 évesen szalad. Székre, kanapéra felmászik. Mindent maga akar csinálni (evés, öltözködés).

Társas fejlődés

Egyre több szót ismer, használ. 2 évesen rövid mondatokat mond. Kétlépéses utasítást megért (pl. Vedd fel a kockát és hozd ide!). Formákat és színeket felismer. 4-5 kockából tornyot épít. Ebben a korban normális az elválással kapcsolatos (szeparációs) szorongás, de 2 évesen már kortársak társaságát keresve játszik.

Figyelmeztető jelek

• 18 hónaposan még nem jár.
• Egyszerű utasításokat nem ért meg.

 

 

 

2-3 év

Mozgásfejlődés

Magabiztosan lépcsőzik váltott lábbal, ugrál. Labdát dob. Triciklit, négykerekű kismotort használ. Jobb- vagy balkezesség kialakul. Ajtót, dobozokat próbál kinyitni. Kört rajzol.

Társas fejlődés

Képzeletbeli lényektől, szörnyektől, sötéttől való félelem. Beszéde tisztul, idegenek is megértik. Többlépéses utasítást megért. 3 éves korra több száz szót használ. Kortársakhoz, játékokhoz kötődik. Szobatisztaságra kezd szokni.

Figyelmeztető jelek

• Nem tud ugrálni, labdát dobni.
• Váltott lábbal nem lépcsőzik.
• Háromszavas mondatnál hosszabbat nem használ.
• Kerüli a szemkontaktust.
• Játékot nem értelemszerűen használ (pörget, dobál).

 

Mire valók a percentilis görbék?

A görbék segítségével grafikus formában láthatjuk gyermekünk súlyának, hosszának/magasságának és fejkörfogatának növekedését a többi, hasonló korú és nemű gyermekhez viszonyítva. A percentilis érték megmutatja, hogy száz hasonló korú és nemű gyermeket például súly szerint sorba állítva gyermekünk hányadik helyet foglalná el.

Ha ez az érték az alsó vagy felső 5 percentilisbe esik, vagy az idő előrehaladtával másik percentilis sávba csúszik, a házi gyermekorvossal vagy a védőnővel szükséges egyeztetni, van-e további teendőnk. Fontos tudni, hogy a mérföldkövek és a percentilis értékek nem „elérendő célok”, hanem segítő eszközök gyermekünk fejlődésének megítéléséhez, mely során nem az egyes adatokat, hanem az egész gyermeket vesszük figyelembe.

A fent részletezett időpontok nem minden gyermeknél a leírt módon jelentkeznek. Ha úgy érzi, hogy gyermeke fejlődése eltérő ütemet mutat, vagy a fenti figyelmeztető jeleket észleli, ezt jelezze házi gyermekorvosának vagy védőnőjének, akik szükség esetén további vizsgálatokat javasolhatnak gyermeke állapotának felméréséhez. Általános figyelmeztető jel a visszalépés, olyan készségek elhagyása, melyeket korábban a gyermek már magabiztosan használt.

 

 

Koraszülöttek fejlődése

Koraszülött gyermekek fejlődésének megítélésekor nem a megszületés szerinti életkorukat vesszük figyelembe, hanem az ún. korrigált életkort, hiszen a megszületés számított idejéig eltelő időt a baba még az anyaméhben töltené. (Pl. 6 hónapos, de két hónappal korábban született koraszülött 4 hónaposnak felel meg).

A koraszülötteket érintő probléma lehet a lassabb fejlődés, növekedés, táplálási nehezítettség (gyengébb szopás, nyelés) miatt. Az etetések elhúzódóbbak lehetnek, többször lehet szükség szünet tartására etetés közben a gyermek fáradása miatt. A korábbi keringési, légzési problémák mozgásban, aktivitásban való elmaradást okozhatnak. Furcsa, bizonytalan mozgásokat észlelhetünk, a biztos ülés, járás később alakul ki. Az érzékszervek esetleges károsodása miatt eltérhet a hallás, látás fejlődése. A későbbi életkorokban tanulással, értelmi fejlődéssel kapcsolatos problémák jelentkezhetnek

Koraszülött csecsemőket a hazaadáskor megbeszéltek szerint a háziorvosi ellenőrzés mellett további szakorvosi (pl. fejlődésneurológiai) vizsgálatokra, utánkövetésre is szükséges elvinni. Ezek során a gyermek mozgás- és értelmi fejlődését is nyomon követik, szükség esetén különböző fejlesztésekkel segítik az esetleges elmaradás behozását.

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Betegségek kapcsán észlelt átmeneti visszaesés a testi fejlődésben, ha a betegség elmúltával a gyermek újra gyarapszik és mozgásfejlődése is változatlanul alakul.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy ügyeleten

• Visszalépés vagy figyelmeztető jelek (ld. fent) életkorok szerinti megléte.

Azonnal mentő hívása szükséges

• Általános aggasztó jelek a vonatkozó fejezetek szerint (ld. Újszülöttek, koraszülöttek otthoni ellátása, stb.).

 

Tudta-e?

• Az egészséges újszülött 2 hetes korára legkésőbb visszanyeri születési súlyát. Hagyományosan úgy tartjuk, hogy fél évesen a születési súlyát megduplázza, míg 1 évesen megtriplázza. Manapság a gyermekek még ennél is gyorsabb ütemben fejlődhetnek.
• A legtöbb egészséges koraszülött baba 2-3 évesen (esetenként akár egyéves korára) utoléri társait, innentől fejlődési ütemében alig mutatkozik különbség. Az ezután észlelt növekedésbeli, illetve egyéb különbségek valószínűleg már az egyéni, örökölt adottságokra, nem pedig a koraszülöttségre vezethetőek vissza.

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...