Kiütéses betegségek

Dátum: 2020.04.25.
Kiütéses betegségek

Gyermekkorban a bőrkiütések nagyon gyakoriak és legtöbbször ártalmatlan, maguktól elmúló bőrjelenségek. A fejezetben megtalált leírások segítenek a leggyakoribb fertőző kiütések között eligazodni. A vírusfertőzéseket szinte bármilyen fajta kiütés kísérheti, de ezek legtöbbször az arcon és a törzsön jelennek meg először, és mivel vírusfertőzések okozzák, antibiotikum kezelést nem igényelnek.

„Pöttyös betegségek”

Háromnapos lázkiütés (rozeola infantum/exantéma szubitum, herpeszvírus fertőzés)
Típusosan kisgyermekek betegsége, 3-4 napi magas láz, felső légúti hurutos tünetek után a végig jól lévő gyermeknél a láz megszűnik, és a nyakon-törzsön kezdődve megjelennek az apró kiütések. A vírus nyállal is terjed a legtöbb hasonló betegséggel egyetemben.
Lepkehimlő/pillangóvírus (eritéma infekciózum, parvovírus fertőzés)
Kiütésekkel járó, vírusos, enyhe betegség, melyre felső légúti hurutos tünetek, alacsony láz, és testszerte apró vörös kiütések jellemzőek. A kiütések megjelenésekor már nem fertőz. Az orcákon pofoncsapásra vagy lepkeszárnyra jellemző pír van. Cseppfertőzéssel terjed, néha a kezeken és a lábakon okoz viszkető kiütéseket.
Skarlátszerű kiütések (skarlatina,, Streptococcus fertőzés)
A skarlát ragályos, baktérium okozta betegség, viszonylag könnyen felismerhető kiütéssel. Jellemző a lázas torokfájás vagy bőrsérülés után 24-48 órával megjelenő kiütés. A kiütések lazac színűek, dörzspapír tapintatúak és napégésre emlékeztetnek. A kiütések elmúlása után jellegzetes lehet a tenyerek és talpak hámlása. Antibiotikum adásával gyógyítható.
Lyme-kór (Borrelia fertőzés)
Bevezető tünet általában a kullancscsípés helyén, legalább egy nappal a csípést követően megjelenő, minimum 5 cm átmérőjű ovális alakú bőrpír, mely fokozatosan növekszik. Napok-hetek alatt céltáblára emlékeztetően a közepe elhalványulhat vagy be is vérezhet. Antibiotikummal kezeljük, késői szövődményei lehetnek a nem felismert eseteknek.

Bőrvérzések

A pontszerű, nyomásra nem halványuló bőrvérzések mindig orvosi vizsgálatot igényelnek. Számos vírusfertőzést kísérhetnek, de csontvelő- vagy kisérbetegségre is utalhatnak.

Agyhártyagyulladás (meningitisz)

Jellegzetes kísérő tünet a tapintható (nyomásra nem elhalványuló) apró vörös kiütés, mely az alsó végtagokon, törzsön szokott először megjelenni. A kiütések szaporodnak, később összefolynak és közepük jellegzetesen metálszürke lehet. A gyermek tudati állapota megváltozhat, láz is jelentkezhet. Ez a kórkép azonnali ellátást igényel, súlyos állapotot jelent.

Hólyagos kiütések

Bárányhimlő (varicella zoszter)
A bárányhimlő az egyik leggyakoribb hólyagos gyermekkori vírusos megbetegedés. A hajas fejbőrön és az arcon piros viszkető apró foltok jelennek meg, amelyek aztán piros udvarral körülvett, folyadékkal töltött hólyagokká alakulnak át, miközben a törzsön és végtagokon is megjelennek. A hólyagokból apró varas sebek lesznek, majd a var leesik. Néhány gyermeknél alig jelenik meg pár hólyag, míg másokat teljesen beboríthatnak a jellegzetes kiütések. A varral borított kiütések már nem fertőznek, lappangási ideje 2-3 hét is lehet. Létezik védőoltás, amellyel a betegség ritkán súlyos szövődményei kivédhetőek. (ld. Védőoltások)
Övsömör (herpesz zoszter)
A bárányhimlő vírusának szervezetünben megtelepedett csoportja újra aktiválódva övszerűen elhelyezkedő „bárányhimlős“ bőrtüneteket okozhat. Egészséges immunrendszerű egyének esetén nem fertőz.
Kéz-láb-száj betegség (Coxsackie fertőzés)
Kisgyermekekben jó általános állapotban jelentkező lázas betegség, hólyagcsákkal a szájban, és vízhólyagos kiütésekkel a tenyereken és talpakon. Gyakran terjed óvodai közösségekben. A szájban lévő fertőzés étvágytalanságot, így kiszáradást is okozhat.
Ótvar (impetigó)
Piros pöttyként kezdődő, majd hólyagokká alakuló bőrelváltozás. Később mézsárga pörk borítja, nagyon fertőző. Magától is gyógyulhat, de antibiotikum adását is igényelheti.

Kisebesedő kiütések

Macskakarmolási betegség (Bartonella fertőzés)
Macska harapása, karmolása után 3-10 nappal megjelenő nem gyógyuló bőrseb alakul ki. Gyakran csak megnagyobbodott nyirokcsomók révén derül ki, a betegség többnyire magától gyógyul.

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Jó általános állapotú gyermeknél nyomásra halványuló bőrkiütések.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy ügyeleten

• Nem jól lévő, lázas, kiütéses gyermek.
• Bárányhimlős beteg pár nap láztalan időszak után újra belázasodik.
• Torokgyulladás, kötőhártya-gyulladás, láz mellett égésre emlékeztető bőrtünet és mechanikai hatásra leváló bőr.
• Skarlát gyanúja.
• Bőrvérzés (üvegpohár-teszt: ha a bőrre nyomva a kiütése nem halványul el).

Azonnal mentő hívása szükséges

• Hirtelen magas láz, aluszékonyság, hányás, nagyfokú nyugtalanság és piros vagy lila, nyomásra nem halványuló bőrkiütések esetén agyhártyagyulladás gyanúja miatt.
• Bárányhimlő, korábbi bőrsérülés, tamponhasználat mellett jelentkező magas láz, kiütések, vagy kifejezetten fájdalmas bőrelváltozás.

 

Tudta-e?

• A gyermekkori kiütéssel járó fertőző betegségeket listába szokták rakni és számmal jelölni a kórképeket: 1. kanyaró, 2. skarlát, 3. rózsahimlő, 4. Filatov-Dukes-féle kór, 5. lepkehimlő, 6. háromnapos láz.
• A legtöbb kiütéssel járó betegség egyszerű vírusfertőzés, ami nem komplikált esetben különleges kezelést nem igényel, csak megfelelő folyadékpóltást és esetleg láz- és fájdalomcsillapítást.

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...