Hányás, hasmenés, folyadékpótlás

Dátum: 2020.04.24.
hányás

A hányás és hasmenés gyermekkorban a legtöbb fertőzéshez hasonlóan többnyire vírusos eredetű. Ebben a kórképben azonban fokozott a kiszáradás veszélye, ami a folyadék tartalékokkal kevésbé rendelkező gyermekeknél egyébként is jelentős. A vírusos bélhurutok többsége légutakon is fertőz, és könnyen elkapható betegség. Kórházi kezelés esetén ezért elkülönítés szükséges, így gyakran külön gyermekosztályon kezelik a kapacitás függvényében az ilyen kis betegeket.

Gyomorbélhurut

A szülők számára a gyomorbélhurut (orvosi nevén gasztroenteritisz) az egyik legtöbb aggodalomra okot adó, de gyakran könnyen kezelhető „banális” gyermekbetegség. Ennek tünete a hányás-hasmenés. Leggyakrabban vírusok okozzák (Rotavírus, Adenovírus, Calicivírus stb.).

Lehet bakteriális eredetű is (Salmonella, Campylobacter stb.). Gyakran láz kíséri. Fontos tudni, hogy más betegség tünete is lehet a hányás (középfülgyulladás, tüdőgyulladás, vakbélgyulladás, bélelzáródás, agyhártyagyulladás, agyrázkódás, ritkán agydaganat, mérgezés). Hasmenésről akkor beszélünk, ha laza, vagy folyékony széklet legalább naponta három alkalommal jelentkezik.

Anyatejjel táplált csecsemőknek jellemzően híg a székletük, lehet naponta 5-6 alkalommal, akár minden szoptatás után. Csecsemőknél akkor beszélünk hasmenésről, ha székletürítésük gyakorisága az addigi kétszeresére emelkedik.

Minél kisebb a gyermek, annál veszélyeztetettebb a kiszáradásra. Ha folyamatosan hány, a folyadékpótlás gátolt, még hamarabb kialakulhat a kiszáradás. Ha lázas is, még nagyobb a folyadékvesztés. (ld. Lázmérés és lázcsillapítás)

Kiszáradás jelei

• Aluszékonyság.
• Száraz nyelv, cserepes ajkak, száraz szem (nem könnyezik, nem nyálzik).
• Sötét vizelet, 6 órán keresztül nincs vizelet.
• Aláárkolt „karikás” szemek.
• Kutacsa besüppedt.
• Acetonos lehelet.

 

Folyadékpótlás

Minél hamarabb kezdjük meg a folyadékpótlást szájon át, azaz a gyermek itatását! A vízvesztés mellett mindig fennáll só- és cukorhiány is, ezeket is fontos pótolni. Kis mennyiséggel, 1-2 evőkanállal kezdjünk, majd várjunk 10 percet. Ismételjük, majd megint várjunk 10 percet.

Ha nincs hányás, emelhetjük az adagot. Folytassuk így néhány órán keresztül. Legjobb az úgynevezett orális rehidráló folyadék, amiket orvosi receptre lehet kapni. Por formátumban kapható (sót, cukrot tartalmaz), vízzel kell összekeverni, gyakorlatilag összetétele az infúzióhoz hasonlít. Hűtve jobban elfogadják a gyerekek.

Ha nincs ilyen porunk, vagy nem fogadja el a gyermek, akkor igyon, amit szeretne, esetleg 2 dl cukros teába tehetünk késhegynyi sót. Adhatunk almalevet, szőlőlevet 2×-re hígítva, ezekhez fontos a sópótlás is, például húsleves, vagy ropi formájában. Jók lehetnek az izotóniás sportitalok is. Az anyatejes táplálást folytassuk, diétát tartani nem szükséges semelyik életkorban sem.

 

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• 1-2 alkalommal előforduló hányás, ha a gyermek emellett jól itatható.
• Hasmenés, ha emellett a gyermek megbízhatóan iszik.
• Enyhe kiszáradás kezelhető otthon, de figyeljük a kiszáradás jeleit, mert a folyamat könnyen rosszabbodhat!

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy ügyeleten

• Nem szűnő hányás, vagy gyakori hasmenés, aminek mennyisége több, mint a szájon át bevitt folyadék.
• Kiszáradás jeleinek észlelésekor.
• 1 éves életkor alatt, különösen 6 hónapos életkor alatt orvosi vizsgálat ajánlott, ilyenkor kórházi kezelés is gyakran szükséges.
• Lázzal járó hasmenés esetén rossz általános állapotban.
• Véres székletürítés vagy véres hányadék esetén.

Azonnal mentő hívása szükséges

• Súlyos kiszáradás jeleinek észlelésekor:
Szürkés lila hűvös tapintatú vagy márványozott bőrszín, aluszékonyság, tudatzavar esetén, ill. nyögő vagy szapora légvételnél.
• Fejsérülést követő hányás esetén.

 

 

Tudta-e?

• A leggyakoribb kórokozók vírusok, nincs immunmemória, többször megbetegíthet, szülők is elkaphatják. Legjobb megelőzés az alapos kézmosás.
• Bátran adjunk húslevest, nagyon jó folyadékpótló! A tömény (100%-os) gyümölcslevek a hasmenést fokozhatják, hígítsuk vízzel. Lefagyasztva (pl. jégkockatartóban) a gyerekek jobban elfogadják, és jó hányinger-csillapító.
• Kerüljük a csak tiszta vízzel való itatást, mert hasmenés, hányás esetén sót is veszítünk, ha ezt nem pótoljuk, felborul a szervezet egyensúlya.
• Gyakran feltett kérdés, mi történik a kórházban: vénás kanül behelyezése, vérvétel, általános laborvizsgálat, vizeletvizsgálat (vizelet acetontartalma jelzi a kiszáradást) és infúzió. Hányáscsillapító és egyéb gyógyszerek adása többnyire felesleges és hatástalan is.

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...