Gyermekkori hasfájás, gyulladásos bélbetegség

Dátum: 2020.04.25.
gyermekkori fájdalmak

Gyermekkorban a hasfájás gyakori panasz, és gyakran kelt nagy riadalmat is. Ugyanakkor mind jól ismerjük azt a pillanatot, amikor a kisebb gyermek hasfájásra hivatkozva szalad el az asztaltól, hogy folytassa a megkezdett játékot. Ekkor nyilvánvalóan a teltség érzetét, a gyomorfal feszülését fejezi ki így. Nem egyszerű tehát a szülő, a háziorvos, a gasztroenterológus és a sebész feladata a hasfájás megítélése során.

Orvosi szempontból a hasfájásnak két formáját szoktuk kiemelten tárgyalni:

Akut hasfájás: hirtelen fellépő, intenzív fájdalom – gyermek felhagy addigi tevékenységével, nehezen vigasztalható, gyakran kíséri hányás, hasmenés, láz, egyéb tünet.
Krónikus hasfájás: három hónapnál hosszabb ideig fennálló, rendszeres, mindennapi tevékenységet zavaró hasfájás.

Akut hasfájás

Akut hasfájás hátterében állhat sebészeti ellátást igénylő állapot, pl. vakbélgyulladás, de sokszor egy induló bélhurut is intenzív hasfájást okozhat. Ha a gyermek nehezen megnyugtatható, a néhány órája fennálló hasfájás intenzív, fokozódik, elsősorban háziorvoshoz, majd a (területileg illetékes) sebészethez javasolt fordulni.

Akut hasfájás okai

Fertőzés: Egy induló bélhurut első jele lehet a kifejezett hasfájás, amit később hányás, hasmenés, hőemelkedés vagy láz kísér. A fájdalom helye: mindenhol vagy köldök körül, nem jellegzetes. De egyéb fertőzések kísérőjelensége is lehet a hasi fájdalom: légúti és húgyúti fertőzéseknél, tüdőgyulladásban is gyakran panaszol a gyermek hasfájást, ami sokszor megnehezíti a pontos diagnózis felállítását. Előfordul, hogy egy egyszerű vírusos fertőzés a belek körüli nyirokcsomók duzzanatát okozza, ami általában akár 1-2 hétig elhúzódó kifejezett hasi fájdalommal járhat, hasmenés és egyéb tünet nélkül.
Ételmérgezés: A különböző ételekben, élelmiszerekben a helytelen vagy hosszabb tárolás közben belekerült kórokozók szaporodásának kedvezőek a feltételei. Ennek következtében szintén heves hasi fájdalom, majd hányás, hasmenés jelentkezhet. A bevezető tünet ilyen esetekben is rendszerint a hányinger, hasfájás.
Vakbélgyulladás: 2 éves kor felett, jellemző tünetek: kezdetben köldök körüli, majd jobb alhasban jelentkező fájdalom, hőemelkedés, hányinger, majd hányás.
Bélbetüremkedés (invagináció): 6 hónapos kortól 3 éves korig. Lényege, hogy a belek egymásba csúsznak (pl. gyors perisztaltika miatt), a kialakuló keringészavar miatt bélelhalás alakulhat ki. Tünete: periodikus sírás, erős, megsemmisítő fájdalom, nyugtalanság, málnazselészerű széklet, hányás, haspuffadás. Ez egy igazi sürgősségi sebészeti kórkép.
Székrekedés: Hasfájást, nyugtalanságot okozhat a visszatartott széklet is. (ld. Székletproblémák)
Trauma: Előfordul, hogy valamilyen sérülés, baleset után órákkal később jelez a gyermek fájdalmat, egyre rosszabbul van. Egy nagyobb esést követően (pl. roller, kerékpár), előfordulhat, hogy közvetlenül az esés után még jól lévő gyermek valamelyik hasűri szervének sérülése esetén a tünetek csak órákkal később bontakoznak ki (máj, lép és a belek sérülése).
Epekő: Az epekövek és az epehólyag gyulladása jobb bordaív alatti fájdalmat okoznak, amihez rossz közérzet, hányinger és hányás társulhat. Az epekövek epeutakba való beékelődésekor a panaszokhoz sárgaság is társulhat.
• A fentieknél jóval ritkábban előforduló, de súlyos betegség a hasnyálmirigygyulladás. Gyermekkorban elsősorban fertőzés, illetve epekövesség kapcsán alakulhat ki. Jellegzetessége: övszerű fájdalom, hányás, hőemelkedés, igen rossz általános állapot. A petefészek torzió leánygyermekeknél, különösen a pubertás körül fordul elő. A petefészek a petevezeték körül megcsavarodik, ennek következtében a petefészket ellátó erek elzáródhatnak, ezért ez egy sürgős megoldást igénylő kórkép. Rendszerint az alhasban a megfelelő oldalon jelez a gyermek fájdalmat.

Krónikus hasfájás

Amennyiben három hónapnál régebb óta rendszeresen panaszol a gyermek hasfájást, mely a mindennapi aktivitását zavarja, érdemes orvost felkeresni. A fájdalom hátterében az esetek mintegy felében betegség nem igazolható. Mindenesetre néhány betegséget ilyen esetekben is érdemes kizárni, pl. lisztérzékenység, laktózérzékenység. Rendszerint azonban ezt a típusú hasi fájdalmat (a lényeges kórképek kizárása után) ún. funkcionális fájdalomnak tartjuk, amiben szerepet játszhat a bélmozgások sebességének változása, alacsonyabb fájdalomküszöb, pszichés terhelés, stressz.

Ha a hasfájás mellett bizonyos, ún. vészjelző tünetek (alarmírozó tünetek) is fennállnak, akkor nem érdemes a három hónapot megvárni az orvosi vizsgálattal. Krónikus hasfájás vészjelző tünetei hasmenés vagy hányás, véres széklet, éjszakai ébredés, akaratlan fogyás, növekedésbeli elmaradás, láz, ízületi gyulladás, kiütés, gyulladásos bélbetegség a családban.

Krónikus hasfájás gyakoribb okai

Fertőzések: Elsődleges, hogy a gyermeknél kizárjunk egy elhúzódó gasztrointesztinális fertőzést vagy féregfertőzést.

Lisztérzékenység (cöliákia, gluténszenzitív enteropátia): A lakosság kb. 1%-át érintő betegség. A cöliákia egy autoimmun betegség, mely során a gabonák egyik összetevője (glutén) ellen kialakuló ellenanyagok a vékonybélben váltanak ki gyulladást, bélboholy-károsodást. Ennek megfelelően jellemző tünet a hasfájás (puffadás), hasmenés, vashiány, súlyállás, vagy ritkán székrekedés, bőrtünetek. A cöliákia gyanúját vérvételből lehet megerősíteni, azonban biztos diagnózist a szövettani minta jelent. Létezik a patikákban kapható gyorsteszt, mely pozitivitása esetén gluténmentes diéta megkezdése előtt gyermekgasztroenterológiai vizsgálat szükséges. A gyors teszt negatív eredménye azonban nem zárja ki biztonsággal a lisztérzékenységet. Terápiája életre szóló diéta, a gluténtartalmú gabonák teljes elhagyása az étrendből. Kiemelendő, hogy a lisztérzékenység diagnózisának biztos felállítását a megkezdett gluténmentes diéta megzavarhatja, ezért csak gasztroenterológiai kivizsgálás után javasolt a diéta megkezdése. Újabban sok zavart okoz, hogy a gluténmentes diéta mellett sokan számolnak be arról, hogy általános közérzetük jobb, kevesebb hasi panaszt észlelnek. Ezt a jelenséget jelenleg az orvosi irodalom egyértelműen elkülöníti a lisztérzékenységnek nevezett autoimmun betegségtől.
Laktózintolerancia: Lényege, hogy a tejcukor bontásában résztvevő enzim (laktáz) mennyisége csökken a vékonybélben. Tünete a tejtermék fogyasztását követően hasfájás, hasmenés, haspuffadás. A laktózintolerancia lehet örökletes. Továbbá előfordul, hogy másodlagosan a vékonybél nyálkahártya-károsodása (pl. lisztérzékenység, fertőzéses hasmenések utáni állapot) kapcsán csökken a laktáz, ez az állapot a bélnyálkahártya gyógyulásával rendeződik.
Fruktóz-malabszorpció: Sok tévhit övezi a szénhidrátok fogyasztását, emésztését. A veleszületett szénhidrátbontó enzim hiányok extrém ritka, életveszélyes kórállapotok. Sokkal gyakoribb jelenség, hogy nagy mennyiségű fruktóz- (gyümölcscukor-) bevitelt (méz, gyümölcslevek) követően hasfájás, puffadás, hasmenés tapasztalható. Ennek magyarázata, hogy a fruktóz felszívódása korlátozott, a fel nem szívódó fruktóz okozza a panaszokat. Hasonlóképpen a forgalomban lévő édesítőszerek (xilit, szorbitol) felszívódása egyénenként változó lehet, és fogyasztása hasfájást, hasmenést okozhat, valódi betegség nélkül. Amennyiben az orvos fruktóz malabszorpciót állapít meg egy gyermeknél, akkor sincs szükség a fruktóz teljes kiiktatására az étrendből. A megfelelő étrend kialakításához dietetikus tanácsát javasolt kérni.
Ételallergia: sokféle tünetet okozhat, és gyakran lehetetlen a kiváltó allergén azonosítása. Két fő formája létezik:
– 1. azonnali típusú reakció, pl. jól ismert a mogyoróallergiások azonnali kiütéssel és nyálkahártya-duzzanattal járó allergiája. Leggyakrabban tehéntejfehérje, tojás, tej, dió- és mogyorófélék, szója, halfélék és búza okoznak ilyen tüneteket. Az adott allergén elfogyasztása után rövid időn belül kifejezett tünetek jelentkeznek (csalánkiütés, hasmenés, hányás, légzési nehezítettség);

– 2. késői típusú ételallergiánál órákkal, napokkal később jelentkezik, pl. ekcéma, véres hasmenés, kiütések. Előfordul, hogy a vissza-visszatérő csalánkiütések hátterében is ételallergia áll. Ezt azonban nagyon nehéz beazonosítani, gyakran egy alapos naplóvezetés segítheti a diagnózist. Lényeges tudnunk, hogy az ételallergiát elsősorban a terheléses próbák igazolhatják (amikor orvosi felügyelet mellett fogyasztja el az ételt a gyermek), a bőrpróbák és a vérvétel megerősítheti a gyanút, ugyanakkor tisztán vérvétel és a bőrpróba alapján az allergia diagnózisa egyértelműen nem mondható ki. (ld. Asztma, allergia)
Refluxbetegség: Refluxbetegségről akkor beszélünk, ha a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, és ez a gyermek mindennapjaira jelentős hatással van. A refluxbetegség gyermekkorban lényegesen ritkább, mint felnőttkorban. Jellemző tünete kamaszkorban a gyomorégés, savas felböfögés, kisgyermekkorban inkább a hasfájás, ételek elutasítása, köhögés jellemző. A diagnózis felállításához ritkán van szükség eszközös vizsgálatra (pH-mérés, endoszkópia, nyeletéses röntgen). Kiemelendő, hogy a hasi ultrahang-vizsgálat nem alkalmas a refluxbetegség megállapítására. Terápiája életmód-változtatás, savcsökkentő. (ld. Csecsemőkori légzéskimaradás és savas reflux)
Székrekedés: A székrekedés igen gyakori oka a hasfájásnak, részletesen más fejezetben kerül tárgyalásra (ld. Székletproblémák).
Irritábilis bél szindróma: Elsősorban nagyobb gyermekeknél felmerülő kórkép, klasszikus funkcionális betegség, azaz a belekben semmilyen eltérést nem találunk a kifejezett panaszok ellenére. Jellemző a haspuffadás, fájdalom, esetleg hasmenés és székrekedés is előfordulnak. A széklet változásával együtt változnak a hasi panaszok is. A tüneteket gyakran kiválthatja stressz, bizonyos ételek (pl. tejtermék). Az irritábilis bél szindróma igen kellemetlen, de nem okoz komolyabb egészségkárosodást. Megoldást jelenthet az életmód (sport, megfelelő alvás), étrend (zsíros, fűszeres ételek, koffein kerülése, esetleg laktózmentes diéta) változtatása, egyes esetekben a relaxációs technikák javítják a tüneteket. Hatékony gyógyszeres kezelés nem áll rendelkezésre.
Gyulladásos bélbetegségek: Krónikus, az életminőséget jelentősen befolyásoló, súlyos betegség, melynek gyakorisága az elmúlt években emelkedett. Két formáját különítjük el: Crohn-betegség és kolitisz ulceróza. A Crohn-betegség a bélcsatorna bármely szakaszát érintheti, míg a kolitisz ulceróza a vastagbél betegsége. A betegség pontos oka nem tisztázott, szerepet játszanak örökletes és környezeti tényezők. Típusos tünetei a hasfájás, véres széklet, fogyás, hasmenés. A diagnózis a tünetek, laboratóriumi vizsgálatok és béltükrözés alapján állítható fel. A betegség egy élethosszig tartó kórállapot, a betegnek hosszú éveken át kell gyógyszereket szednie. Rendszerint tünetmentes időszakok és ismétlődően jelentkező tünetekkel terhelt időszakok váltják egymást.

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Az újonnan jelentkező (1-2 órás) panaszokkal nem kell azonnal orvoshoz fordulni. A fájdalom hátterében álló betegségek kifejlődéséhez, mint pl. a vakbélgyulladás, jó néhány óra kell. Így néhány órás panaszok alapján a tapasztalt orvos sem tud véleményt mondani, ezért kórházi megfigyelést fog javasolni.
• Hirtelen jelentkező fájdalom esetén egyébként egészséges gyermeknél nyugodtan várhatunk néhány órát, hideg borogatást adhatunk, nagyobbaknál esetleg egy fájdalomcsillapító adásával próbálkozhatunk. Az otthoni várakozás közben a következő kérdéseket érdemes átgondolni: Mit evett a gyermek? Ehetett-e valamilyen romlott ételt? Van-e a családban másnak is hasonló panasza, esetleg az iskolában, óvodában?
• Ha széklet már napok óta nem volt, úgy valószínűleg csak ez áll a háttérben. Megoldást jelenthet a glicerines kúp, laktulóz szirup. (ld. Székletproblémák fejezet)
• Gyakori vizelési panaszok, láz esetén húgyúti fertőzéshez is társulhat hasi fájdalom.
• Közeledő, vagy friss menstruációnál görcsoldó, fájdalomcsillapítás segíthet.
• A panaszok megjelenését megelőző pszichés trauma szintén lehet oka a hasfájásnak.
• Amennyiben láz, vagy hasmenés is jelentkezik, a gyermek feltehetőleg vírusfertőzést, bélfertőzést kaphatott el. A hasi panaszok megjelenésével kb. azonos időben kialakuló láz vakbélgyulladás ellen szól! Hideg borogatás, bő folyadékfogyasztás mellett az enyhébb fertőzések gyorsan gyógyulnak, de elhúzódó, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljanak orvoshoz!

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy ügyeleten

• Ha a gyermek állapota egyre rosszabb, hasát egyre jobban fájlalja, a hasfájás helyét meg tudja határozni: jobb bordaív alatti, jobb oldalon a csípőlapát magasságában, fájdalom periodikus, enyhül, majd újra kezdődik, övszerű fájdalom a köldök magasságában, bal oldali alhasi fájdalom esetén fiúknál mindig nézzük meg a heréket.
• Csökkent folyadékbevitel, főleg csecsemőkben, vagy egyéb tünetek jelentkeznek, mint gyakori hányás, véres széklet vagy véres hányás.

Azonnal mentő hívása szükséges

• Csecsemőknél folyamatos hányás, vagy bármely korban székletet tartalmazó hányadék.
• Véres hányás és egyidőben véres széklet.
• Kifejezett hasi fájdalom mellett eszméletvesztés, aluszékonyság.

 

Tudta-e?

• Ritkán a cöliákia betegség első tünete a bőr viszkető, hólyagos betegsége, így előfordul, hogy bőrgyógyászok vetik fel a betegség lehetőségét. Extrém esetekben csak felnőttkorban kerül kivizsgálásra a beteg tünetei miatt, ekkor már idegrendszeri problémákat, epilepsziát is okozhatnak a szövődmények.

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...