Fülgyulladás, hallászavarok

Dátum: 2020.04.26.
fülgyulladás

A fül szerkezetileg három részre osztható fel. A külsőfül magába foglalja a fülkagylót, illetve a külső hallójáratot. Ezután következik a középfül (dobüreg, fülkürt, csecsnyúlvány), melyet a dobhártya választ el a külső fültől, és a hang vezetésében tölt be kiemelkedő szerepet. A fülkürtön keresztül összeköttetésben áll az orrgarattal. Ez az összeköttetés biztosítja a megfelelő nyomás fenntartását a dobüregben. A belsőfül pedig az a hely, ahonnan a hangrezgések a központi idegrendszer felé továbbítódnak, továbbá az egyensúlyérzékelés egyik fontos szerve is itt helyezkedik el. Gyermekkorban gyakran találkozunk a fül gyulladásos megbetegedéseivel, elsősorban középfülgyulladással és külső hallójárat gyulladással.

Külső hallójárat gyulladás

A külső hallójárat bőrének normál baktériumflórája, enyhén savas vegyhatása, védelmet jelent a kórokozók megtapadása ellen. Mechanikai hatások (pl. fülpiszkálás, fültisztító pálca), víz, allergiás megbetegedések hatására a külsőfül normál baktériumflórája megbomolhat, kóros mértékben szaporodhatnak fel a kórokozók, melyek a külső hallójárat gyulladását eredményezik. A külső hallójárat gyulladására hívhatja fel a figyelmet a fül viszketése, fájdalma, a külső hallójárat bőrének pirosas elszíneződése, duzzanata, a fül váladékozása, a füldugulás, halláscsökkenés.
A kezelés alapját a hallójárat szakszerű kitisztítása (fülész szakorvos által), szükség esetén gézcsíkos vagy fülcseppel való kezelése adja, melyet minden esetben fül-orr-gégész szakorvos végezzen és rendeljen el. Fontos, hogy a gyulladt fület víztől óvjuk, hogy elkerüljük a gyulladt bőrterület további károsodását, felázását. Fülészeti kontroll elengedhetetlen a szövődményes, nehezen gyógyuló formák elkerülése érdekében.

Középfülgyulladás

A középfül akut gyulladása többnyire megfázás, felső légúti hurutos megbetegedés szövődményeként alakul ki. Tünetei között szerepelhet az egy- vagy kétoldali fülfájás, láz, halláscsökkenés, esetleg fülfolyás. Nem gyakori tünet, de akár bizonytalan járást is okozhat a középfülgyulladás. Kisgyermekek, csecsemők esetében a tünetek elkentebbek lehetnek, nyűgösség, láz, hányás, étvágytalanság, fülhöz való kapkodás hívhatja fel rá a figyelmet.
Középfülgyulladásban a dobüregben savós vagy gennyes folyadék gyűlhet fel. Gennyes középfülgyulladásban szükség esetén a dobhártyán ejtett metszésen keresztül ezt le kell bocsátani. Ennek szükségességéről minden esetben fül-orr-gégész szakorvos döntsön és végezze.

Akut, gennyes középfülgyulladás esetén kezelőorvosa antibiotikum kezelést fog javasolni, amennyiben szükséges, a felgyülemlett váladék lebocsátásával együtt. Mivel a középfülgyulladás kialakulásában nagy szerepe van a hurutos megbetegedés miatti felső légúti, orrüregi és fülkürt nyálkahártya duzzanatnak, gondos orrszívás, orrfújás elengedhetetlen a kezelésben, lohasztó orrcsepp vagy orrspray adása esetleg segíthet. Fájdalom, láz esetén a kornak megfelelő módon és dózisban kell gondoskodni szükség esetén annak csillapításáról. (ld. Lázmérés és lázcsillapítás)
A fül gyakran visszatérő vagy elhúzódó gyulladása hátterében az orrmandula krónikus gyulladása áll, ezért az orrmandula eltávolítására, visszatérő esetekben a dobhártyába történő tubus beültetésére is szükség lehet, ami a dobhártya szellőzését biztosítja a külső fül felé.

Szerzett hallászavarok

A gyermekkorban kialakuló – sokszor hirtelennek tűnő – halláscsökkenés hátterében leggyakrabban a fül gyulladásos megbetegedései, illetve a fülzsír állnak.
Megfázás, lázas, náthás betegség esetén fülkürthurut vagy akut középfülgyulladás okozhatja a halláscsökkenést.
Krónikus középfülgyulladásban a dobüregben lévő savós váladék miatt a halláscsökkenés tartósan fennáll, aminek mielőbbi megoldása szükséges. Amennyiben a fülkürt szellőzése konzervatív terápiára (orrszívás, nyálkahártyalohasztó orrspray használata) nem javul, az orrmandula eltávolítása, ill. a dobhártyába történő szellőztető tubus beültetése válik szükségessé.
Külső hallójárat gyulladás miatt kialakuló halláscsökkenés esetén a hallójárati váladék leszívása, a gyulladás lokális kezelése szükséges. Ez szakorvosi feladat.
A külsőfülben termelődő fülzsír felgyülemlése „dugóként”okozhatja a hallás csökkenését az érintett oldalon. Fültisztító pálca használata nem javasolt, mivel a dobhártya sérülését, a fülzsír mélyebbre tömeszelését okozhatjuk vele. A „dugó” eltávolítása szakorvosi feladat.

Veleszületett hallászavar

Ennek mielőbbi felismerése fontos, hisz gyermeke egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen a hallás. Az újszülött osztályon elvégzett hallásszűrés ellenére csecsemőkorban feltétlenül szükséges a hallás otthoni tesztelése, megfigyelése. Csecsemőkorban a hallás vizsgálatának legegyszerűbb módja, ha megfigyeli, gyermeke figyel-e, reagál-e (akár ijedséggel is), odafordul-e a hangingerekre (taps, kulcscsomó csörgetése stb.) Célszerű a tesztet úgy végezni, hogy gyermeke ne lássa a hangforrást, így kiküszöbölhető a vizuális ingerre adott válasz félreértelmezése. Amennyiben felmerül Önben, hogy gyermeke hallása nem ép, minden esetben fülészeti szakvizsgálat, szükség esetén audiológiai vizsgálat javasolt.

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Fülfájás, halláscsökkenés esetén minden esetben fülészeti szakvizsgálat javasolt.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges fül-orr-gégészeten vagy háziorvosnál

• Fülfájás lázzal vagy anélkül.
• Fülfolyás, bizonytalan járás, hallászavar esetén fül-orr-gégésznél!
• Csecsemő lázas állapota, lázas csecsemő táplálási nehezítettséggel.

Azonnal mentő hívása szükséges

• Fülfájás heves fejfájással, tudatzavarral vagy hányással.

Tudta-e?

• Megfázás, hurutos megbetegedések esetén nagyon fontos gyermekkorban főleg az alapos orr-toilett (orrszívás vagy nagyobb gyermek esetén a gyakori, hatékony orrfújás), mert ezzel a középfülgyulladás lehetőségét csökkenthetjük.

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

 

További bejegyzések

Torok- és orrmandula betegségei

Torok- és orrmandula betegségei

A torokmandula (helytelenül elterjedt néven garatmandula) a szájüreg és a garat találkozásánál elhelyezkedő, páros szerv, míg az orrmandula (ez a „garatmandula”!) a lágyszájpad mögött, az orrgaratban, annak hátsó-felső boltozatán helyezkedik el. Az orrmandula a...

Torokfájdalom

Torokfájdalom

A torok fájdalmát a torok fertőződése következtében létrejött gyulladás okozza. A szájüreg a táplálkozás és légzés kapcsán, a külvilágból érkező kórokozókkal szembeni első védelmi vonalban helyezkedik el. A felső légúti hurutos megbetegedések emiatt a leggyakoribb...

Kiütéses betegségek

Kiütéses betegségek

Gyermekkorban a bőrkiütések nagyon gyakoriak és legtöbbször ártalmatlan, maguktól elmúló bőrjelenségek. A fejezetben megtalált leírások segítenek a leggyakoribb fertőző kiütések között eligazodni. A vírusfertőzéseket szinte bármilyen fajta kiütés kísérheti, de ezek...