Fejfájás

Dátum: 2020.06.27.
fejfájás

 

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz, amellyel a gyermekorvost felkeresik. Klinikai megjelenésük alapján három csoportba soroljuk a fejfájásokat.

• Átmeneti epizodikus jellegű fejfájás, amennyiben ez nem ismétlődik, úgy gyakran a beteg, illetőleg hozzátartozói nem fordulnak orvoshoz.
• Heveny, vagy félheveny fejfájás leggyakrabban valamely testi betegség egyik vezető, illetve kísérő tünete. A fejfájás okának feltárása a gyermekorvos feladata.
• Tartósan visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az elsődleges fejfájások közé tartozik, miután ezek hátterében idegrendszeri strukturális elváltozás fennállása nem igazolható.

A fejfájás betegségeket a Nemzetközi Fejfájás Társaság által kidolgozott kritériumrendszer alapján osztályozzuk és e kritériumrendszer tartalmazza a gyógyító orvos számára a diagnosztikus kritériumokat. A gyógyító orvos diagnosztikus feladatát nehezíti, hogy fejfájás betegségek esetén az orvosnak csak tünetekkel van dolga és azokat legtöbbször „csak” a beteg, illetve hozzátartozók elmondása alapján ismeri meg.

A betegség hátterében kimutatható laboratóriumi, illetőleg egyéb eszközös eljárásokkal elváltozás nem mutatható ki.
Összegezve, a gyermekkori fejfájások diagnosztikája az esetek túlnyomó többségében az anamnézisre épül, a fizikális és műszeres vizsgálatok csak a szubklinikus (klinikai tüneteket alig mutató) szervi elváltozások biztonságos kizárását célozzák.

 

Tüneti fejfájás

A tüneti fejfájások lényege, hogy a fejfájás valamely alapbetegségnek az egyik tünete. Így például magasvérnyomás betegség, koponya trauma utáni állapot esetén gyakran van jelen visszatérő fejfájás. Hangsúlyozandó, hogy ez esetben nem a fejfájás, hanem az alapbetegség kezelése az elsődleges fontosságú.

Az életet veszélyeztető fejfájások közül gyermekkorban is előfordulhat koponyán belüli térszűkítő folyamat, pl. agydaganat, vagy vérömleny okozta koponyaűri nyomásfokozódással járó másodlagos fejfájás betegség. Erre hívja fel a figyelmet a fejfájás progresszív (fokozatosan súlyosbodó) jellege. Figyelemre méltó, hogy a fejfájás akkor is progresszívnek tekintendő, ha intenzitása nem fokozódik, de hányinger, hányás, vagy más új kísérő tünet jelenik meg a már meglévő fejfájás mellett. A magas láz, tarkókötöttség, nagyfokú elesettséggel járó hevenyen kezdődő fejfájás hátterében agyhártyagyulladás is meghúzódhat.

 

Elsődleges fejfájás betegségek

Az elsődleges, tartósan visszatérő fejfájás betegségek között gyermekkorban messze a leggyakoribbak a gyermekkori migrén formák és a tenziós jellegű fejfájások csoportja.

 

Diagnosztika

A diagnosztika alapja a fejfájós beteg részletes kikérdezése és a magával hozott fejfájásnapló áttekintése, elemzése. Fontos annak ismerete, hogy a családban van-e, illetve a jelenleg felnőttkorú személyeknél a korábbiakban – pl. gyermekkorukban – volt-e visszatérő fejfájásos panasz, beleértve a fájdalom karakterének elemzését.

Tisztázandó, hogy a vizsgálatra jelentkező gyermek fejfájása melyik életkorban kezdődött; a fejfájásos panaszok időtartama, a fejfájás gyakorisága, a fájdalom lokalizációja, a fájdalom jellege és minősége: tompa, feszítő, lüktető, esetleg villanásszerűen éles, a fájdalom intenzitása; kísérő jelenségek: hányinger, hányás, fény- és zajkerülés, kipirulás, elsápadás, zsibbadás; provokáló faktorok megnevezése, enyhítő és súlyosbító tényezők: lefekvés, sötét, csendes szoba, fizikai aktivitás; társuló betegségek feltérképezése: alacsony vérnyomás, szorongás, alvászavar stb.; alkalmazott terápia (gyógyszeres és nem gyógyszeres) dózisa, tartama, eredményessége; a gyermek otthoni és iskolai környezete, a pszichoszociális háttér.

A beteg kivizsgálásának fő irányait a panaszok felvételekor az orvos dönti el. A klasszikus gyermekgyógyászati és gyermek-ideggyógyászati vizsgálat vérnyomás-, pulzusvizsgálattal egészül ki. A laboratóriumi vizsgálatok a rejtett tünetek felfedését célozzák vér- és vizeletvizsgálattal. Képalkotó eljárások nem tartoznak a fejfájás rutin vizsgálatai közé, de ha az anamnézis vagy az általános vizsgálat felveti valamely betegség gyanúját, úgy javasolt a képalkotó vizsgálatok elvégzése. Napjainkban a választandó képalkotó vizsgálat a nagyteljesítményű koponya mágneses rezonancia (MR). Gyakran javasolt a pszichés és környezeti faktorok szerepének pontosítása specialista bevonásával.

Összefoglalva elmondható, hogy a fejfájásban szenvedő gyermek átfogó és kompakt kivizsgálása gyermek fejfájásközpontban valósulhat meg a legeredményesebben, ahol több specialista bevonásával jól együttműködő csapat áll rendelkezésre.

Terápia

Tüneti fejfájás esetén minden esetben a kiváltó ok kezelése az elsődleges. Elsődleges fejfájás betegség kezelésekor lehetőség van gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiás stratégiák alkalmazására. Rendelkezésre állnak migrén specifikus gyógyszeres rohamterápiás lehetőségek, pl. triptán vegyületek. Követendő alapelv, hogy a roham kezelését annak minél korábbi fázisában kezdjük meg, megfelelő dózisválasztással.

Esetenként megelőző jellegű, ún. folyamatos preventív gyógyszeres terápiára is szükség lehet. A nem gyógyszeres terápia körébe tartozik az életvezetési tanácsadás, pszichoterápia, bio-feedback, illetve gyógytornász bevonásával a fizioterápia. Fontos szem előtt tartani, hogy a gyógyszeres és a nem gyógyszeres terápiás opciók egymást egészítik ki. Elsősorban tenziós fejfájásformákban már gyermekkorban is fennáll a túlzott fájdalomcsillapító fogyasztásra visszavezethető, gyógyszerabúzus okozta fejfájás szindróma kifejlődésének veszélye.

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Min. több hetes fejfájás esetén fájdalomnapló vezetése szoros megfigyelés mellett.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy ügyeleten

• A fejfájás gyakorisága fokozódik, jellege megváltozik.
• A fejfájás akadályozza a gyermeket mindennapi aktivitásában, tanulmányi eredménye romlik.

Azonnal mentő hívása szükséges

• Koponya traumát követően jelentkező fejfájás, melyhez szédülés, hányinger, hányás, aluszékonyság, eszméletvesztés társul.
• Magas láz, tudatzavar, nyak merevsége, hányás, epilepsziás roham társul a fejfájáshoz.
• Fejfájáshoz egyértelműen megváltozott viselkedés, fénykerülés társul.
• Hirtelen jelentkező erős fejfájás, melyhez bénulás, érzészavar, kettőslátás társul.

 

Tudta-e?

• A fejfájás gyakran valamilyen alapbetegség egyik kísérő-, gyakran vezetőtünete.
• Elsődleges fejfájás betegség kezelésében a gyógyszeres terápiás lehetőségek mellett igen eredményesek a nem gyógyszeres terápiás eljárások pl. pszichoterápia, életvezetési tanácsok, relaxációs gyakorlatok.
• Vannak kizárólag gyermekkorban előforduló speciális fejfájásformák: benignus paroxizmális vertigó, paroxizmális tortikollisz, Alice a csodaországban szindróma stb. Következésképp, lehetőleg gyermek fejfájás centrumban javasolt gyermeke kivizsgálása és gondozása.
• A migrén betegség akár 1 éves kor körül is kezdődhet sajátos epizodikus tünetekkel

• A gyermekkori migrén gyógyszeres kezelése napjainkban megoldott: specifikusan a migrén ellen kifejlesztett szerek állnak rendelkezésre orrspray, tabletta stb. formájában.
• A migrén ellen is eredményesen alkalmazott aszpirint kb. 110 éve a feltaláló fűzfakéregből állította elő. Napjainkban az aszpirint szintetikusan gyártják.

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

 

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...