Fájdalomcsillapítás

Dátum: 2020.04.24.
fájdalomcsillapítás

A fájdalom – a láz mellett – az egyik legáltalánosabb tünet gyermekeknél. Újszülött-, ill. csecsemőkortól kezdve minden életkorú gyermek megéli a fájdalmat, melyet képességeihez mérve tudtunkra is ad. Mindezeket megfelelően felmérve, különböző módokon tudunk otthon fájdalmat csillapítani.

Fájdalom

A fájdalom nagyon rossz érzés, minden ember ismeri. Ennek ellenére elég nehéz pontosan meghatározni és körülírni. A fájdalmat általában a test szöveteinek külső vagy belső sérülése okozza, a különböző sérülések különböző jellegű fájdalommal járnak. Jellege sokféle lehet, tompa, szúró, lüktető stb., jelentkezhet heveny és elhúzódó formában is.

Gyermekeink életkoruktól függően elmondják, vagy csak jelzik, hogy fájdalmat élnek meg. Szülőként a legideálisabb pozícióból tudjuk megítélni gyermekünk fájdalmát, hiszen sokszor az orvostól való félelem miatt eltitkolják azt. Különböző non verbális jeleket (testbeszéd) azonban ilyenkor is küldenek, melyeket értékelni tudunk.

Fájdalomra utaló jelek

Csecsemők magas hangú sírása, mely „fájdalmas grimasszal” társul. Mindeközben összegömbölyödhetnek, kezüket, lábukat megfeszítik. Ingerlékenyek lehetnek, és gyakran elutasítják az anyatejet/tápszert.

A némileg idősebb korosztály („totyogók”) szintén sírással, homlokráncolással/grimasszal jelzi a fájdalmat. Emellett mindennapi aktivitásuk csökken, elfekvővé válhatnak, a fájdalmas testrészt pihentető pozícióban tartják, sokszor játékra sem vehetők rá. Főként a 2-4 éves korosztály még nem tudja a fájdalom helyét, mértékét segítség nélkül kifejezni.

Később, ahogy fejlődnek, már meg tudják jelölni a fájdalom helyét, de rákérdezés nélkül gyakran csak a non verbális jeleket mutatják. A fájdalom sokszor bevezető tünete egy később kiteljesedő betegségnek, mint például fejfájás gyakran lázas betegséget előz meg, illetve hasfájás sokszor hányás-hasmenéssel járó bélfertőzés bevezetője lehet.

Fájdalomcsillapítás

Fájdalomcsillapítás történhet gyógyszeresen, melyre különböző hatóanyagok használhatóak, melyek láz- és fájdalomcsillapító hatással is bírnak (ld. Lázmérés és lázcsillapítás).
Ezek közül néhány recept nélkül is kapható. Mindig ügyeljen arra, hogy egyszerre csak egyféle gyógyszert adjon, kerülje a kombinációkat.

Felváltva adhatók különböző hatóanyagú készítmények is. A gyógyszer pontos adagolása és tárolása céljából figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót! Szájon át adható fájdalomcsillapítók mellett léteznek egyéb formában alkalmazható készítmények is pl. tapaszok, kenőcsök, kúpok.

Gyógyszerek alkalmazása mellett/előtt néhány esetben egyéb módszerek is segíthetnek: sérülés (vágás, horzsolás, rovarcsípés, rándulás) esetén hideg víz alá tartás vagy hideg borogatás hozzájárulhat a fájdalom csillapításához, míg pl. hasfájás esetén helyi melegítés tud segíteni a kellemetlenség csökkentésében. Mindezek enyhe fájdalom esetén lehetnek hatásosak, ahogy egy szülői ölelés, figyelemelterelés, „gyógypuszi” banális sérülések esetén.

Amennyiben a fájdalom gyakran jelentkezik, figyelje gyermeke panaszainak összefüggését egyéb élethelyzetekkel. Érzelmi vagy pszichés stresszt okozó helyzetektől (pl. iskola, dolgozatok, bántó társas kapcsolatok) menekülve gyakran testi tüneteket produkálhatnak. Ezek feloldása szülői beszélgetéssel, nevelési tanácsadással vagy pszichológus segítségével sikerülhet.
Komolyabb fájdalom esetén azonban mindig tartsa szem előtt, hogy a tünet (fájdalom) csillapítása esetén a háttérben álló betegség nem mindig szüntethető meg fájdalomcsillapító adásával!

 

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Banális sérüléshez (felületes vágás, horzsolás) társuló fájdalom, a társuló vérzés gyorsan megszüntethető.
• Enyhe, de zavaró fájdalmak, melyek egy adag fájdalomcsillapítóra szűnnek.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy ügyeleten

• Traumához társuló ízületi/végtagi duzzanat, mely mozgáskorlátozottsággal jár.
• Fájdalomcsillapító adására nem szűnő fájdalmak, melyek esetleg lázzal is járnak, mint fülfájás, fogfájás, deréktáji fájdalom.
• Nyelési nehézséggel/nyelésképtelenséggel járó torokfájás lázzal vagy anélkül.
• Mellkasi fájdalom, mely esetleg nehézlégzéssel, fulladással társul.
• Véres/piros vizeletürítéssel járó erős alhasi fájdalom, mely gyakori vizelési ingerrel, esetleg lázzal társul.
• Hereduzzanattal, lokális bőrpírral járó fájdalom.
• Helyi gyulladás és fájdalom (főként végtagokon), melyhez tovafutó bőrpír és/vagy hajlatban észlelhető csomók társulnak.

Azonnal mentő hívása szükséges

• Súlyos, nagy vérzéssel vagy nagy erejű ütéssel/eszméletvesztéssel járó sérüléshez társuló fájdalom (felmerülő belső sérülés miatt).
• Erős hasi fájdalom, mely véres/piros (esetleg málnazselé jellegű) széklettel, sápadtsággal, esetleg tudatzavarral társul.
• Hirtelen, ütésszerűen jelentkező erős/éles fejfájás.
• Erős fejfájáshoz társuló viselkedészavar (aluszékonyság, csillapíthatatlan sírás) lázzal vagy anélkül.
• Nyálcsorgatással, magas lázzal, evés-ivás-nyelésképtelenséggel járó torokfájdalom (kötelező oltás bevezetése óta extrém ritka – gégefedő-gyulladás).

 

 

Tudta-e?

• Míg felnőttkorban a fejfájás, addig gyermekkorban a bizonytalan jellegű hasfájás lehet a szervezet általános jelzése, ami a szervezet kimerülésére vagy pszichés problémákra hívhatja fel a figyelmet.

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...