Elhízás

Dátum: 2020.06.27.

Az elhízás (obezitás) a fejlett országok egyik legnagyobb egészségügyi problémája, amely egyre inkább érinti a gyermekeket is. A gyermekkori elhízás a felnőttkorban már nem helyrehozható problémákat is tud okozni. További táplálkozási zavarokról, pszichiátriai kórképekről a megfelelő fejezetben lehet olvasni (ld. Viselkedészavarok, pszichiátriai sürgősség)

 

Az elhízás fogalma

A különböző testtájakon történő kóros mértékű zsírfelszaporodás esetén beszélünk elhízásról.

Az elhízás diagnózisa

A diagnózishoz egyszerűen használható a testtömegindex (BMI) meghatározása. A gyermek kilogrammban mért testtömegét elosztjuk a méterben mért magasság négyzetével (BMI = kg/m2). Az eredmény értékelésére az interneten is elérhető percentilis táblázatok nyújtanak segítséget: a gyermek életkora és neme alapján változnak a határértékek. Az alábbi táblázat 3 és 18 év között mutatja évenkénti bontásban az átlagos testtömegindexet (az 50 percentilist).

Az elhízás okai

Leggyakoribb ok a mozgásszegény életmód és fokozott kalóriabevitel. Az esetek csak kis százalékában van valódi betegség (pajzsmirigy alulműködés, mellékvese-betegség, elhízással járó ritka genetikai betegségek stb.) az elhízás hátterében.

testömegindex

Miért veszélyes az elhízás?

Hosszú távon a következő szövődmények esélye nő meg: magas vérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés, érszűkület, szívbetegség, vesebetegség, krónikus májbetegség-zsírmáj, mozgásszervi betegségek, alvászavarok.

 

 

A gyermekkori elhízás következményei

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Amennyiben egyszerű elhízásról van szó, kerülje a felesleges kalóriabevitelt, nassolást, cukrozott üdítőitalok fogyasztását, törekedjen egészségesen táplálni gyermekét, javasolt a rendszeres testmozgás.

Orvosi vizsgálat szükséges háziorvosánál, vagy endokrinológusnál

• Ha az elhízás hirtelen alakul ki, vagy nem egyenletes eloszlású, vagy mentális érintettséggel társul, vagy a nemi fejlődés késése is jelen van, vagy fokozott szőrnövekedés kíséri, vagy menstruációs problémákkal társul.
• Ha emelkedett vérnyomást mérnek, vagy a gyermek folyadékforgalma megnő, sokat iszik, sokat vizel, éjszaka is ürít akár többször vizeletet, vagyis cukorbetegségre van gyanú, vagy ha laborvizsgálat során emelkedett koleszterin-, triglicerid-, húgysavszintet, emelkedett májfunkciós paramétereket észlelnek.

Azonnal mentő hívása szükséges

• Elhízással kapcsolatban akut teendő szövődmények kapcsán fordulhat elő főleg későbbi életkorokban (pl. cukorbetegség – diabéteszes ketoacidózis, magas vérnyomás – agyvérzés, magas koleszterin – szívinfarktus).

 

Tudta-e?

• A zsírsejtek száma tinédzserkorig alakul ki szervezetünkben, ezért a túlsúlyos gyermek könnyebben lesz kövér felnőtt. A fogyás során a zsírsejtek száma nem, csak mérete csökkenthető, ezért könnyebben visszavehető a leadott súly, ha valaki már elhízott.
• A korábban csak időskorra jellemző, 2-es típusú cukorbetegség előfordulása az elmúlt két évtizedben megtízszereződött az elhízott gyermekek körében. A korábban szintén csak felnőttekben, gyakran alkoholistákban látott zsírmáj, a túlsúlyos gyermekek körében szintén már egyre korábbi életkorban kimutatható.

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...