Egészségmegőrzés

Dátum: 2020.06.28.
egészség

Az egészséges életmód kialakításában a szülői példamutatás a legfontosabb. Amit a gyermek az alvás, táplálkozás és mozgás terén a szülőktől lát, azt a mintát fogja maga is követni. Ha a minta a hangoztatott egészségessel nem vág egybe, akkor is a viselkedésünket veszi alapul. Ha jó példával járunk elöl, a nyugodt alvást, az egészséges táplálkozást és a rendszeres mozgást tanulja el.

Alvás

A minőségileg és mennyiségileg megfelelő alvás gyermekkorban meghatározóan fontos. Ennek hiányában nemcsak fáradtsággal, hanem koncentrációs zavarral, irritáltsággal is számolnunk kell. A kialvatlan gyermek könnyen válik fáradttá, ingerültebbé.

Az alvásigény az életkorral változik, de egyéni különbségeket is mutat. Az újszülöttnek/kis csecsemőnek (0-3 hónap) napi 14-17 óra, a kisgyermeknek (1-2 év) 11-14 óra, az óvodáskorúnak (3-6 év) 10-13 óra alvásra van szüksége. A 6-13 éves iskolás gyermek napi 9-11 óra, a 14-17 éves kamasz 8-10 óra alvást igényel.

A pubertáskorban a hormonális változások hatására a tinédzserek később fekszenek, és reggelente tovább alszanak. Jelentősen befolyásolhatja az alvási szokásokat a TV-nézés, az internetezés és a számítógépes játék. Ezek a tevékenységek nemcsak csökkentik az alvásidőt, de az alvás minőségét is rontják.

A megfelelő alváshigiéne (a vacsora időzítése, az otthoni nyugodt légkör, az azonos időben történő lefekvés kiszellőztetett, hűvös, sötét szobában) és a lefekvés előtti közös szokások (rituálék) kialakítása szülői feladat. Különösen fontos a mindennapos meseolvasás. Mindezek segítenek az alvás körüli alkudozás megelőzésében. A fáradtság, a krónikus kialvatlanság gyengíti az immunrendszert, a kimerült gyermek könnyebben betegszik meg.

Táplálkozás

Az energiaszükségletet meghatározza az életkor, a nem és a fizikai aktivitás. A szülő feladata a megfelelő számú étkezés és a megfelelő választék biztosítása. Adjunk lehetőséget a gyermeknek a felkínált ételekből a választásra és az elfogyasztandó mennyiség meghatározására. A saját készítésű étel mindig előnyben részesítendő mind a kész-, vagy félkész ételekhez, mind a gyorséttermi ételekhez képest. Ezeknek magas a só-, foszfát- és zsírtartalma.

Különösen kerüljük a sózást, mert a gyermekkorban kialakult ízlés az egész életre kihat. Kerüljük a nassolást, a ropogtatnivalók sok felesleges kalóriát és sót tartalmaznak. Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére, kerüljük az édességet és az ételek cukrozását. Az édesség fogyasztása legyen kivételes, ünnepi alkalom. A koragyermekkori túlsúly gyakran vezet felnőttkori elhízáshoz.

Naponta többször adjunk nyers zöldséget, gyümölcsöt, ezek köztes étkezésnek is kiválóak. Rostforrásként elősegítik a normális bélműködést, emésztést. Alacsony energiatartalmuk miatt nem hizlalnak. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, ezek a napi gabonafélék bevitelének felét tegyék ki.

A folyadékbevitel biztosítására legalkalmasabb a víz. Minden életkorban kerüljük az édesített üdítők fogyasztását. A 100%-os gyümölcslevek se tartozzanak a mindennapi étrendhez, fölösleges kalóriabevitelt jelentenek és a friss gyümölcsöt nem helyettesítik. A tejtermékek mindennapos fogyasztása gyermekkorban a magas kalciumtartalom miatt fontos. Az egészséges gyermek vegyes táplálkozás esetén nem igényel extra vitamin- és ásványianyag-kiegészítést.

A téli hónapokban D-vitamin bevitele azonban javasolható. Az étkezés körülményei legyenek nyugodtak. Együnk terített asztalnál, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. Óvodás korban a gyermek megtanulja, hogy a család együtt eszik, ő is az asztalnál ül. Ekkor figyeli meg és sajátítja el az étkezési szokásokat, amik egész életén át elkísérik majd. Legyen meg az étkezések napi megszokott ritmusa, lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.

Testmozgás

A rendszeres, könnyű testmozgás tartozzon hozzá gyermekünk szokásos napirendjéhez. A sport a szív-érrendszer alkalmazkodó képességének fokozása mellett segíti a gyermeket a jobb időbeosztás kialakításában is. A közös sportolás vagy szabadtéri játék erősíti a családi kötelékeket és segít az audiovizuális eszközöktől való függés kialakulásának megelőzésében.

Káros szenvedélyek

Gondoljunk a szülői példamutatásra! Az alkohol fogyasztása a gyermek számára legkisebb mennyiségben is tilos. A passzív dohányzás (füstös környezetben tartózkodás) növeli a légzőszervi betegségek (légúti fertőzések, tüdőgyulladás, hörghurut, asztmás roham, krónikus köhögés) kialakulásának valószínűségét. A terhesség alatti dohányzás különösen veszélyes a fejlődő magzatra. A koraszülés valószínűsége nő, a születési súly alacsony, a bölcsőhalál lényegesen gyakoribb, mentális retardáció, tanulási nehézség is előfordul.

 

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Az egészségmegőrzéssel legtöbb dolog a szülői példamutatáson és az egészségesen kialakított szokásokon alapul, a megelőzés minden esetben a legjobb módszer.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy ügyeleten

• A fokozott étvágy melletti testsúlycsökkenés, főleg, ha megnövekedett folyadékfogyasztással és vizletürítéssel társul, cukorbetegség jele lehet.
• A táplálék krónikus elutasítása, fogyási szándék, főleg, ha általános gyengeséggel, alacsony szívfrekvenciával társul, anorexia jele lehet.

Azonnal mentő hívása szükséges

• Amennyiben a gyermeknek alvás közben légzéskimaradása van, a szükséges stimulálás (a mellkas vagy hát dörzsölése, talp pöckölése) és a gyermek légzésének megindulása után azonnal hívjon mentőt!

 

Tudta-e?

• A gyermek elalvását segíti a minden este ismétlődő rutin (pl. fürdetés, éneklés, átöltöztetés alvó ruhába). A csecsemőt újszülött korától kezdve el lehet kezdeni szoktatni a nappal és éjszaka közti különbségre, így hamarabb átalussza az éjszakát (pl. nappal nem sötétítünk be, ha alszik, éjjel csak derengő fényt használunk, suttogva beszélünk stb.).

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

 

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...