Cukorbetegség

Dátum: 2020.06.27.
Cukorbetegség

Cukorbetegségben az inzulinhiány és/vagy inzulinhatás elégtelensége miatt a sejtek többsége nem képes a cukor felvételére a vérből, ezért a vércukor kórosan magas tartományba kerül. A cukor túlkínálat ellenére a sejtek éheznek, ezért a szervezet a zsírok bontásával próbál energiához jutni, ennek hatására fogyás következik be.

A magas vércukorérték miatt a vizeletben cukor jelenik meg, amely vizet vonz magához, ezért a vizelet mennyisége megnő. A vízveszteség fokozott szomjúságérzetet és megnövekedett folyadékfelvételt okoz. Előrehaladottabb állapotban a zsírbontás végtermékei (pl. aceton) a vért megsavanyítják, valamint a fokozott folyadékvesztés, hányás súlyos fokú kiszáradáshoz vezethet. Ezek együttesen életveszélybe sodorhatják a gyermeket, ha nem történik időben diagnózis és kezelés.

A cukorbetegség típusai

Világosan különbséget kell tenni a főként gyermekkorban jelentkező 1-es típusú cukorbetegség (1-es típusú diabétesz mellitusz) és a túlnyomóan felnőtt vagy időskorban jelentkező és általában elhízással társuló 2-es típusú diabétesz mellitusz között.

Az előbbi lényege, hogy a hasnyálmirigyben az inzulint termelő ún. béta-sejtek fokozatosan elpusztulnak, aminek következtében a vércukor csökkentésért felelős inzulin hormon szintje a szervezetben kritikus szint alá csökken. Ennek kiváltó oka pontosan nem ismert. Az utóbbi esetben bőven van inzulin, általában még túl sok is, azonban az inzulin nem tud megfelelően hatni. A háttérben az elhízás következtében kialakuló kedvezőtlen anyagcsere-folyamatok állnak. Ebből következnek a terápiás lehetőségeink is.

1-es típusú cukorbetegségben a hiányzó inzulint kell pótolni és sajnos erre más lehetőség, mint a napi többszöri injekciós inzulinkezelés, egyelőre nincsen. A terápia fontos eleme a személyre szabott diéta és a rendszeres testmozgás is. 2-es típusú cukorbetegség esetén a legfontosabb az életmódváltozás (fokozott fizikai aktivitás és energiaszegény diéta).

10 éves életkor felett a fentieket szükség szerint gyógyszeres kezeléssel egészíthetjük ki. Ebben az esetben a testsúlycsökkentés kívánalma áll a középpontban. Hangsúlyozzuk, hogy a felnőttkorban igen gyakori 2-es típusú cukorbetegség gyermekkorban egyelőre még nagyon ritkán fordul elő, de sajnos az elhízás járványszerű terjedésével a közeljövőben számítani kell növekvő előfordulására.

Az 1-es típusú diabétesz tünetei

Legjellemzőbb tünet a fokozott, változatlan, vagy csökkent étvágy mellett észlelt, egyéb okkal nem magyarázható fogyás. Megnövekszik a folyadékforgalom: a gyermek az eddigiekhez képest jóval többet iszik, akár éjszaka is felkel, mert szomjúságra panaszkodik, sokat vizel, éjszaka is kijár WC-re. A már szobatiszta gyermek újra bevizel. Nem szobatiszta gyermeknél a szülő arra lesz figyelmes, hogy gyakrabban kell pelenkát cserélni, illetve a használt pelenka nehezebb, nagyobb mennyiségű vizeletet tartalmaz.

Előfordul, hogy a nemi szerveken gombás elváltozásokat, pl. fitymagyulladást, szeméremtáji viszketést, hüvelyi folyást észlelünk. A beteg nem ritkán fáradtságra panaszkodik, romolhat a fizikai és szellemi teljesítőképessége, homályos látás is felléphet. A cukorbetegség típusos tüneteinek észlelésekor a gyermeket haladéktalanul orvoshoz kell vinni. Ha nem születik időben diagnózis, akkor előrehaladott állapotban csökkent étvágy, acetonos lehelet, hányás, elesett általános állapot, gyakori és mély lélegzetvételek észlelhetőek, a gyermek súlyos beteg benyomását kelti.

A cukorbetegség diagnózisa

Cukorbetegség esetén a vizeletben cukor jelenik meg. Egyidejű acetonmegjelenés előrehaladottabb állapotot jelent. Az éhgyomri vércukor érték a kezdeteknél még normális lehet, de cukorbetegségben étkezést követően a vércukor eléri, vagy meghaladja 11,1 mmol/l-es értéket.

A folyamat előrehaladtával az éhgyomri vércukor érték is megemelkedik, eléri, vagy meghaladja a 7 mmol/l-es határértéket. Hangsúlyozzuk, hogy a diagnózis nem alapulhat otthoni vércukormérő eszközök mérésén, azt meg kell erősíteni vénás vérminta laboratóriumi elemzésével. Diabétesz gyanúja esetén amennyiben a spontán vércukor-emelkedés nem támasztja egyértelműen alá a diagnózist, szükség lehet cukorterheléses vizsgálat elvégzésére.

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Cukorbetegségre utaló tünetek (leggyakrabban a gyermek sokat iszik és sokat vizel, és testsúlya csökken), esetén orvosi vizsgálat szükséges, a probléma otthon nem orvosolható.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy ügyeleten

• Bármilyen a cukorbetegségre utaló fenti tünet esetén javasolt soron kívüli orvosi vizsgálata.

Azonnal mentő hívása szükséges

• Elesett általános állapot, szapora, mély lélegzetvétel, acetonos lehelet, hányás estén azonnal orvosi ellátásra szorul a gyermek, a késlekedés súlyos, életveszélyes állapot kialakulásához vezethet (diabéteszes ketoacidózis).

 

 Tudta-e?

• A diabétesz mellitusz elnevezés arra utal, hogy nagy mennyiségű és a cukor miatt édes vizelet ürül, amik a betegség fontos tünetei. A középkorban a betegséget a vizelet megízlelésével, annak édességével diagnosztizálták.
• Számos közkeletű mai diéta mellett létezik számos állatkísérletes eredmény is, azonban az 1-es típusú diabéteszt a mai napig nem tudjuk gyógyítani, csak kezelni. A 2-es típusú diabéteszben azonban a testsúlycsökkentés gyakran nagyban enyhíti a tüneteket.

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

 

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...