Csecsemőtáplálás, szoptatás

Dátum: 2020.04.24.
Csecsemőtáplálás, szoptatás

Anyatej

Az anyatej a csecsemő legjobb tápláléka, amivel a legkorszerűbb tápszerek sem vetekedhetnek. Az anyatej adása a szociális kötődés kialakulása mellett bizonyítottan fontos számos betegség megelőzésében. Szoptatni majdnem mindenki tud, kis odafigyeléssel, elszánással biztosan. Amennyiben nem áll rendelkezésre saját anyatej és meghatározott feltételek teljesülnek, akkor a gyermek térítésmentesen jogosult lehet donor női tejre, amit az Anyatejgyűjtő Állomásokon lehet beszerezni. Amennyiben erre sincs lehetőség, akkor ilyenkor indokolt az anyatejpótló tápszerek alkalmazása. A tehéntej vagy más állat teje nem pótolja az anyatejet jelentősen eltérő összetétele miatt, és magas fehérjetartalmuk miatt különösen káros lehet allergizáló hatásuk.

Szoptatás

Az anyatejes táplálás előnyei mellett a szoptatás gyakorlati nehézségeiről is szót kell ejteni. A helyes szoptatás elsajátítása első gyermek esetében igenis nehéz lehet, de minden egészséges gyermek képes szopni. A megszületés utáni első mellre tétel és az előtej ugyanolyan fontos, mint a későbbiek során a megfelelő mennyiségű anyatej elfogyasztása. A nemzetközi javaslatoknak megfelelően az igény szerinti szoptatás az ajánlott, de általában egy idő után a kis csecsemők a háromóránkénti szoptatást fogják igényelni maguktól is. A csecsemő kialakult napirend esetén magától is felébred a következő etetésre, egy egészséges csecsemőt nem kell ébreszteni az etetéshez. Naponta egy csecsemőnél testtömeg-kilogrammonként kb. 100 ml anyatej elfogyasztásával lehet számolni. Amennyiben a gyermek besárgult, lázas, vagy híg székletek miatt több folyadékot veszít, akkor természetesen ennél több is szükséges lehet. (ld. Hányás, hasmenés, folyadékpótlás). A 8×-i étkezést idővel eltérő ütemben felválthatja az éjszaka végigalvásával az 5-6×-i szopás is, amely során már nagyobb adagokat fogyaszt a gyermek. A szoptatós anyának saját és gyermekének a szokásait figyelembe véve, a számára kényelmes menetrend kialakítására kell törekednie. Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, nincs olyan étel, amitől tartózkodnia kellene, de kerülje az alkohol és a koffein fogyasztását! Ne szégyellje az első gyermekét szoptató édesanya a nagymamák, védőnők, szoptatós nővérek segítségét kérni!

Hozzátáplálás

A csecsemő hozzátáplálására ajánlások vannak, a legtöbb esetében a cél az, hogy a gyermek az anyatej mellett találkozzon az új táplálékokkal, ezzel csökkenthető a feltételezések szerint az ételallergiák kialakulásának az esélye. A féléves korig ajánlott kizárólagos szoptatás mellett ezért már a 6 hónapos kort megelőzően is el lehet kezdeni bizonyos ételek lassú és fokozatos bevezetését. A legtöbb ételfajta azonban ezután már hónaphoz nem kötötten bármikor adható, természetesen figyelembe véve azt, hogy a gyermek mit képes elfogyasztani, ezért darabos ételt csak fokozatosan a fogak megjelenésével. Praktikus, ha a csecsemő üvegből vizet tud fogyasztani, ez szükséges esetben nagyban megkönnyíti a folyadékpótlás lehetőségét, de 6 hónapos kor alatt megfelelő anyatej mellett nem szükséges a gyermeket vízzel itatni, ezzel fokozhatjuk is arra hajlamosakban a bukások, refluxos panaszok előfordulását. 6 hónapos kor után pedig törekedjünk, hogy a gyermek a sima vizet szokja meg kiegészítő italként, ne pedig a cukros teákat vagy gyümölcsleveket. Fontos hangsúlyozni, hogy a csecsemő egyszerre csak egy új ételt kapjon, hiszen szokni kell az új ízekhez, s így megfigyelhető, hogy pontosan melyik tápanyagra jelentkezik esetleg allergiás reakció.

Vitaminpótlás

Az anyatejes táplálás időszakában az újszülöttkori vérzéses betegségek megelőzése miatt fontos, hogy az anyatej alacsony K-vitamin-tartalma miatt a gyermek ameddig anyatejet kap döntően, addig havi 1 ampulla K-vitamint is kapjon (ill. a megszületésekor és 1 hetes életkorban is). (ld. Vérszegénység és vérzékenység) A csecsemőnek D-vitamin-pótlásban is kell részesülnie, ami naponta 1 csepp (500 NE) szájon át való adását jelenti 1 éves életkorig, későbbi életkorban pedig a téli hónapokban javasolt. Egy kiegyensúlyozottan táplált, egészséges csecsemőnek emellett más vitamin vagy táplálékkiegészítő adására nincs szüksége, a különféle multivitamin készítmények sem ebben, sem a későbbi életkorban nem szükségesek, bizonyított hatásuk nem ismert.

Probiotikumok

A csecsemőkori hasfájás tünetei döntően a folyékony alapú táplálás időszakában jelentkeznek, a tünetek enyhítésére probiotikumok adhatók, de döntően a szilárd táplálék mellett szoktak enyhülni a panaszok. (ld. Csecsemőkori hasfájás, véres széklet és Gyermekkori hasfájás, gyulladásos bélbetegség). Az édesanyának bizonyos betegségeire a kezelőorvos antibiotikumot javasolhat, amit a szoptatás tényének és az előny/kockázat mérlegelésével választ ki. Így például az emlő gyulladása gyakran előforduló jelenség a szoptatás kezdeti szakaszában, enyhébb gyulladásnál a szoptatás segíti a gyulladást csökkentését. Ha antibiotikum adása lenne szükséges, és nincs előre lefejt anyatej, akkor probiotikum adásával csökkenthető a csecsemőnél az anyatejjel átjutó antibiotikum miatt esetlegesen jelentkező hasmenés tünete. A fölöslegben termelődő anyatej lefejésével nemcsak a tejelválasztás serkenthető, hanem egy esetleges anyai betegség vagy gyógyszerszedés esetén is tehát alkalmas lehet pótlásra. A lefejt anyatej felolvasztva már nem ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza, íze is más lehet, és a tárolása során fokozottan ügyelni kell a higiénére.

Ellenjavallat

Az anyatejes táplálásnak sokkal kevesebb az ellenjavallata, mint azt gondolnánk. Természetesen a legtöbb gyógyszeren feltüntetik, hogy szoptatós nő nem szedheti, de ennek az oka döntően az ellenkezőjét bizonyító vizsgálatok hiánya. A kezelőorvos rendelkezhet másképp, de a szoptatás időszakában különösen minden gyógyszer szedése előtt kérje ki a véleményét! Abszolút kontraindikációja a szoptatásnak a ritka gyermekkori anyagcserebetegségek, mint a galaktozémia esete és a szoptatást akadályozó anatómiai eltérések mellett csak az anyai HIV-fertőzés, aktív és kezeletlen TBC, kemoterápia, retrovirális kezelés, sugárterápia és kábítószer-fogyasztás. Láz vagy antibiotikum adása nem kontraindikációja a szoptatásnak!

Étvágytalanság, bukás

A csecsemőknél jelentkező tartós étvágytalanság általában komolyabb betegség, gyakran egy fertőzés első tünete lehet, ezért minden esetben orvosi vizsgálatot igényel. A kis mennyiségű visszatérő bukás a csecsemő alkati sajátossága lehet. A gyermek szopása során annyit fogyaszt, amennyi számára szükséges, a felesleg bukás formájában távozhat. Az etetés utáni függőleges helyzetben való elegendő időig tartó böfiztetéssel megakadályozható a nagy mennyiségű bukás, de kis visszafolyás ilyenkor is előfordulhat, ez természetes. Ha a bukás mellett a gyermek általános állapota jó, súlya gyarapszik, akkor teendőt általában nem igényel ez a tünet. Amennyiben hányás vagy kifejezett sugárhányás jelentkezik, további orvosi vizsgálatok lehetnek szükségesek. A csecsemők aránylag kisebb tartalékokkal rendelkeznek, ezért hányás vagy hasmenés esetén hamarabb kiszáradhatnak, folyadékveszteség esetén fokozott pótlást igényelhetnek, ezért ilyen esetekben orvosi vizsgálat szükséges! A későbbi életkorokban javasolt táplálásról és életmódbeli tanácsokról másik fejezetben olvashat (ld. Egészségmegőrzés és ld. Elhízás fejezet).

 

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Csecsemőkori hasfájás (kólika), amennyiben a gyermek láztalan, jó általános állapotú és jó étvágya mellett súlya gyarapszik.
• Kis mennyiségű bukások esetén, amennyiben a gyermek láztalan, jó általános állapotú és jó étvágya mellett súlya gyarapszik.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy ügyeleten

• A csecsemő tartós étvágytalansága esetén, ha több egymás utáni étkezés alkalmával sem fogyasztotta el a korábbi adagjait.
• A csecsemő aluszékonysága esetén, ha a következő etetéshez csak nehezen ébreszthető fel, magától nem jelzi sírással az éhséget.
• Véres széklet vagy bukás esetén, ha az kis mennyiségű és emellett a gyermek általános állapota jó.
• Lázas csecsemő esetén mindig szükséges orvosi vizsgálat, pár hónapos csecsemőknél pedig kórházi megfigyelés is szükséges lehet.

Azonnal mentő hívása szükséges

• A nem ébreszthető csecsemőnél, aki óvatos fizikális ingerek mellett sem reagál vagy vesz levegőt, esetleg a légzésfigyelője jelez.
• Az etetés kapcsán félrenyelő csecsemőnél, aki kezdeti próbálkozások után már nem köhög vagy színe lilás lesz, vagy elveszti izomtónusát.
• Nagy mennyiségű véres bukás vagy székletürítés esetén, ha a gyermek gyenge általános állapotú, sápadt, aluszékony.

 

 

Tudta-e?

• Az anyatejes táplálás csökkenti a gyermekben az alábbi betegségek kockázatát: a gyomor-bélrendszeri fertőzéseknek, légúti és húgyúti fertőzéseknek, ekcémának, gyulladásos bélbetegségnek, koraszülöttek bélgyulladásának, a cukorbetegségnek, a magasvérnyomásnak, a gyermekkori elhízásnak és ezáltal a későbbi szívbetegségnek!
• A szoptató anyák körében ritkábban fordul elő: mellrák, petefészekrák, autoimmun ízületi gyulladás, 2-es típusú cukorbetegség, szívroham és agyvérzés, magas vérnyomás és magas koleszterinszint!

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...