Csecsemőkori hasfájás, véres széklet

Dátum: 2020.04.25.
fájdalomcsillapítás

A csecsemők (0-1 éves életkor) esetében a hasfájás az egyik leggyakoribb tünet, amivel a szülők orvoshoz fordulnak. A hasfájás hagyományos tünetei (sírás, lábfelhúzás a hashoz), általában a kezelést nem igénylő, bár a szülők számára gyakran idegőrlő csecsemőkori hasfájásra, kólikára utalhatnak. Amennyiben azonban ezekhez a hétköznapi tünetekhez egyéb is társul (étvágytalanság, láz, hányás, véres széklet) akkor mindenképpen orvosi vizsgálat válik szükségessé csecsemőkorban. Későbbi életkorban jelentkező hasi panaszok esetében ld. a megfelelő fejezetet (ld. Gyermekkori hasfájás, gyulladásos bélbetegség).

Csecsemőkori hasfájás

A csecsemőkori hasfájás (kólika) a gyermek 10 napos és 3 hónapos életkora között szokott jelentkezni, általában a késő délutáni és esti órákban okozva sírással és láb felhúzásával, nyugtalansággal járó panaszokat. Pontos kiváltó oka nem ismert, feltehetőleg a táplálás és életkori sajátosságok játszhatnak szerepet, éppen ezért egyértelmű gyógymód sincs rá. A karban ringatás, cumiztatás, probiotikum adása feltehetőleg segít, de a panaszok igazán csak 3 hónapos kor után szoktak javulni.

Csecsemőkori véres széklet

A csecsemőkori friss piros vért tartalmazó székletnek (hematokézia) a fertőzések és a székrekedés utáni harmadik leggyakoribb oka az ételallergia. A leggyakrabban az anya által elfogyasztott tehéntejfehérje, ritkábban tojás, tej, dió- és mogyorófélék, szója, halfélék és búza okozza a tüneteket. Amennyiben a csecsemőnél kevés vér jelenik meg a székletben, anyai diéta válhat szükségessé, amire általában megszűnnek a tünetek, de csak több hét szigorú anyai diéta után. A csecsemőkori véres széklet ritkább oka lehet még a gyulladásos bélbetegség (IBD), ami ritkán jelentkezik ilyen fiatal életkorban.

Csecsemőkori székrekedés

A székrekedés (obstipáció) egyes adatok szerint minden 3. gyermeket érintő probléma, bár általában óvodás és kisiskolás korban jelentkezik. Újszülöttekben az első székletre akár másfél napot is kell várni, első élethéten naponta átlagosan négy székletük van, míg az anyatejes csecsemőknél később naponta három, míg tápszereseknél naponta kettő székletre áll be a bélműködés. Ha megszületés után az első széklet több napot késik, az felvetheti a Hirschsprung betegség gyanúját, ami azonban egy igen ritka kórkép. Időnként anyatejes csecsemőknél előfordul, hogy csak hetente van székletük, de amíg ez nem túl kemény, nem jár vérzéssel, vagy étvágytalansággal, további teendőt nem igényel. Megfelelő táplálkozás és tornáztatás mellett a tünetek enyhülni szoktak, esetleg székletlazítók alkalmazása válhat szükségessé, ritkán beöntések adása.

Sebészeti kórképek

Bélbetüremkedés (invagináció, intusszuszcepció) főleg 6 hónapos és 3 éves kor között szokott előfordulni, ennek során két bélszakasz csúszik egymásba, gyakran hasmenéses panaszok esetén alakul ki, és spontán oldódik is. Amennyiben a jellegzetes periodikusan jelentkező hasi fájdalom és málnazselé szerű véres széklet jelentkezik, a diagnózis valószínű, röntgenfelvétel szükséges, amely során levegő befújásával meg is szüntethetik az invaginációt, műtétre ritkán van szükség.
Bélelzáródás (ileusz) főleg korábban hasi műtéten átesett gyermekekben alakul ki, és egy adott bélszakasz leszorításának vagy egyéb okból történő elzáródásának következménye, hányás és akut hasi tünetek (kemény, fájdalmas has, bélhangok hiánya) utal rá, sürgős ellátást igényel.
A gyomorkapu szűkülete (pilórus sztenózis) epét nem tartalmazó, étkezések között jelentkező sugárhányásokat okoz, fiúkban gyakoribb, és kezelése műtétileg lehetséges.
Bélcsavarodás (volvulus, malrotáció) leggyakrabban születéskor kerül diagnosztizálásra, de döntően egy hónapos életkor előtt, és megoldása műtéti.
Sérvkizáródás okozhat hirtelen fellépő hasi fájdalmat, amely sürgős ellátást igényel, ld. a megfelelő fejezetben (ld. Sérvek).

Fertőzések

Gyomor-bélrendszeri fertőzések általában vírusos eredetűek, bármely életkorban jelentkezhetnek, láz mellett hasmenéssel és hányással is járhatnak. A tünetek pár naptól akár egy hétig is húzódhatnak, vírusok (Rota, Adeno, Calici) és baktériumok (E. Coli, Shigella, Salmonella, Yersinia, Campylobacter) mellett ritkán paraziták (Giardia) okozzák. Legfontosabb a folyadékpótlás ezekben az esetekben is, esetleg probiotikum adása, de speciális diéta nem szükséges, azonban az átmenetileg alkalmazott tejcukormentes étrend meggyorsíthatja a gyógyulást. Hasfogók alkalmazása fertőzéses eredetű hasmenésekben szintén nem javasolt. (ld. Hányás, hasmenés, folyadékpótlás).
Húgyúti fertőzések esetében csecsemőknél gyakori tünet a láz és a bűzös vizelet mellett az étvágytalanság, ami hasi fájdalom következménye is lehet, a betegség mindig kórházi kezelést és vénásan antibiotikum adását igényli (ld. Vesebetegségek, húgyúti fertőzések).

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• A csecsemőkori kólika, vagyis az 1-3 hónapos korban jelentkező hasfájás.
• Ha a csecsemő keveset bukik, de emellett súlya jól gyarapszik.
• Hígabb vagy zöldes széklet esetén, ha emellett jól táplálható és láztalan a csecsemő.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy ügyeleten

• Ha a bukások száma megnő, vagy sugárhányás jelentkezik, vagy súlyállás.
• Ha a székletben nagyobb mennyiségű vér jelentkezik, többször ismétlődve.
• Ha a széklet agyagszínű lesz, és ha a csecsemő bőre vagy szeme sárga színű lesz.
• Ha a csecsemőnél kiszáradás jeleit észleljük (aluszékonyság, besüppedt kutacs, hűvös végtagok, márványozott bőr, aláárkolt szemek).

Azonnal mentő hívása szükséges

• Nagy mennyiségű vér hányása vagy székelése esetén.
• Ha a csecsemőnél megváltozott tudatállapotot észlelünk (ébreszthetetlen, görcsöl).
• Ha a csecsemő általában aggasztó tüneteket mutat (tartósan kapkodva vagy ritkán veszi a levegőt, lilára színeződik a bőre).

 

Tudta-e?

• A szoptatott csecsemőkben véres köpet vagy véres széklet az anyai emlőbimbón lévő apróbb sérülésekből is származhat, ebben az esetben szabad szemmel nem is mindig látható seb a bimbóknál.
• Amíg nem léteztek tápszerek, hígított tehéntejet adtak a csecsemőknek, de a tehéntej az anyatejjel szemben más összetételű, és az arra hajlamosakban allergiás tüneteket, így hasfájást és véres székletet okozhat. A legtöbb mai tápszer is tehéntej alapú, ezért allergiagyanú esetén speciális változat adása válhat szükségessé.
• Rotavírus fertőzés ellen létezik szájon át adható védőoltás, amely védelmet jelenthet a betegséggel szemben. Sajnos azonban más vírusok is okozhatnak hasonló tüneteket, amik ellen még nem létezik védőoltás.

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...