Bőrápolás, bőrgyógyászati kórképek gyermekkorban

Dátum: 2020.06.28.
újszülött ellátása

Gyermekkorban igen gyakoriak a kiütések, ill. egyéb bőrjelenségek, melyek többnyire ártalmatlanok, leggyakrabban maguktól elmúlnak (ld. Kiütéses betegségek). Az általános ápolási teendőkről másik fejezetekben (ld. Újszülöttek, koraszülöttek otthoni ellátása) olvashat részletesen.

Az újszölött bőrének ápolása

Köldökcsonk

A köldökcsonk a köldökzsinór átvágást majd ellátást követően látható maradványa. A megszületést követő 4-14 nap alatt kiszárad, színe elsötétül, majd magától elválik a köldöktől. A köldökcsonk az első életnaptól kezdve minden nap napi egyszeri ellátást igényel. Az ápolás célja a terület szárazon és tisztán tartása.

Ennek során a köldökcsonkot óvatosan kissé kiemeljük, és azt mindenhol, különösen a bőrrel való találkozásának környékén 70%-os orvosi alkohollal vagy jód alapú bőrfertőtlenítővel átitatott steril gézlappal áttöröljük. Fontos, hogy a köldökcsonk ne ázzon fel, ezért fürdetéskor az tartósan ne kerüljön víz alá. Amennyiben a köldök környékén a bőr pirosnak, gyulladtnak tűnik, vagy abból vér vagy bűzös váladék szivárog, mihamarabb forduljunk orvoshoz!

Bőrápolás, fürdetés

Az újszülött bőre rózsaszín, ránézésre egészséges bőr látványát kelti. Előfordul, különösen a 40. hét után született újszülöttek esetében, hogy a bőr száraz, hámló, berepedezett. A száraz bőrt gyógyszertári vagy orvos által felírt hidratáló krémmel kezelhetjük.

Egészséges újszülöttnél az első élethetekben gyakran jelentkeznek kiütések, melyek nem igényelnek kezelést. A jelenség a bőrben megtalálható mirigyek működésének a következménye, és a bőr normális adaptációjának részét képezi. Általában néhány héten belül megszűnik, ritkábban két-három hónapig is eltart a jelenség (milia, miliária, eritéma toxikum, akné neonatórum).

Jelentkezhetnek az újszülött bőrén kezelést igénylő állapotok is, melyek egy része a csecsemő megfelelő ápolásával megelőzhető. Ilyen például a pelenkadermatitisz („pelenkakiütés”), aminél fontos a terület szabadon és szárazon tartása, de amennyiben gombásan felülfertőződik, gombaölő krémet kell alkalmazni helyileg.

Előfordulnak olyan bőrjelenségek is, melyek nem függnek össze a gondos bőrápolással, és mindenképpen kezelést igényelnek (pl. ekcéma, sebhorrhoeás dermatitisz vagy „koszmó”). A koszmó megelőzhető a fej fürdetéskor nedves babakefével való óvatos átmasszírozásával. A haj levágása nem segít feltétlenül a gyógyulásban, a terület sapkával, kendővel való lefedése és takarása ellenben súlyosbítja az állapotot!

A csecsemő fürdetésének szokásai országonként változóak, hazánkban általában szokás a csecsemőt naponta megfürdetni (ahol csak két-három naponta fürdetnek, ott is megtisztítják minden nap a kisbaba arcát, nyakát, kezét). A fürdetéskor minden, amire szükség lehet, legyen előkészítve, és a helyiség legyen kellemesen meleg.

A babakádban a víz 36-37 °C fokos legyen és ne érjen a baba hasánál feljebb. Kerüljük a még le nem esett köldökcsonk átáztatását. A fürdetéshez használjunk fürdetőkrémet, a fejbőr tisztításához babasampont vagy nedves puha babakefét. Fürdetés után töröljük a csecsemőt szárazra, ügyeljünk a bőrredők közti területre és a hajlatok szárazon tartására is. (ld. Újszülöttek, koraszülöttek otthoni ellátása)

Nemiszervek ápolása

Leánycsecsemő tisztába tételekor a tisztító törléseket mindig felülről lefelé irányított mozdulattal végezzük, és használjunk védőkrémet a tisztítás befejezésekor. Ügyeljünk, hogy a krém ne kerüljön a hüvelybe.

Fiúcsecsemők esetében a tisztába tételkor végezzük el a tisztító törléseket, majd használjunk védőkrémet. Minden fiúcsecsemő fitymája megszületéskor le van tapadva, annak visszahúzására, környékének külön tisztítására nincsen szükség. A fityma letapadása oldódik általában 2 éves korig, ám ez néha csak 3-4 éves korban történik meg, erőszakkal nem szabad erőltetni.

Amikor a fityma oldódása megtörtént, elkezdhető a hímvessző ápolása és tisztítását megtaníthatjuk a gyermeknek is. Amennyiben a csecsemő nem tud jó gyufaszálnyi sugárban vizeletet üríteni, vagy a területet gyulladtnak látjuk, forduljunk mielőbb orvoshoz!

Bőrtünetekkel járó betegségek

Sokféle betegség járhat bőrtünetekkel, kiütésekkel:
• allergiás jellegű kiütések,
• vírusos megbetegedéseket kísérő vagy lázas megbetegedést követően kialakuló kiütések,
• bakteriális fertőzés következményeként létrejövő bőrgyulladások,
• gombás fertőzések a hajlatokban, körmökön,
• kiütéssel járó klasszikus fertőző gyermekbetegségek: pl. bárányhimlő, skarlát,
• gyógyszerszedés mellékhatásaként megjelenő bőrjelenségek,
• például MMR-védőoltást követő héten oltási reakció képében jelentkező kiütés,
• illetve egyéb immunológiai megbetegedések is bőrtünetekkel járhatnak.

Az alapszabály itt is igaz: a beteg gyermek betegnek néz ki. Abban az esetben, ha a gyermek, aki ugyan pöttyös, de jókedvűen játszik, jól táplálható, jó általános állapotú, többnyire nem kell súlyos betegségre gondolnunk. De ha a megszokott viselkedése megváltozik, bágyadttá, elfekvővé válik, netán láza jelentkezik, már feltétlenül szükséges lehet orvoshoz fordulni.

 

 

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• A védőoltások beadását követően az oltás helyénél jelentkező enyhe fájdalom vagy egyszeri és csillapítható láz.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy ügyeleten

• Láz kíséri a bőrtüneteket, duzzadt, meleg, fájdalmas a kiütés, gyorsan terjed a bőrjelenség, mérete nő.
• Csecsemőn megjelenő kiütés.
• Ha a bőrtünetek hátterében allergiás reakció gyanúja felmerül (pl. új étel, új gyógyszer bevétele, vagy pl. rovarcsípés után).
• Egyéb kísérő tünetek jelentkeznek: pl. ízületi fájdalom, hasfájás, véres vizelet.
• Elégtelen folyadékbevitel vagy kiszáradás jeleinél.

Azonnal mentő hívása szükséges

• Ha a bőrtünetek hátterében allergiás reakció gyanúja felmerül és nehézlégzés, sípolás, rekedtség, szemhéj vagy ajakduzzanat jelentkezik, vagy nagyon elesetté válik a gyermek.
• Agyhártyagyulladás gyanúja esetén. Üvegpohár próba: üvegpoharat finoman a kérdéses bőrjelenséghez nyomunk, és ha a poháron keresztül nézve nem halványodik el a kiütés, akkor nagy valószínűséggel bőrvérzésről van szó. Emellett tünetek lehetnek a gyermeknél: magas láz, hideg végtagok, étvágytalanság, hányás jelentkezik, kutacsa domborodik, erős fejfájásra panaszkodik, melyet hányás is kísérhet, nyugtalan, nem akar kézben lenni, furcsa sírási hang, sikoly, aluszékony, nehezen ébreszthető, tónustalan, nem reagál, vagy éppen megfeszül (vadászkutya póz), görcsöl.

 

Tudta-e?

• Azoknál a gyerekeknél, akiknél jellemző az ekcéma, a dermatitisz ill. egyéb allergiás jellegű elváltozás, náluk ezek a bőrfolyamatok a bárányhimlő alatt súlyosbodhatnak.

 

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...