Balesetek, izom- és ízületi fájdalmak

Dátum: 2020.06.28.
baleset

A balesetek a technika fejlődésével egyre inkább megelőzhető, de mégis gyakran előforduló otthoni, közösségi (óvodai, iskolai) és közlekedési ártalmak. 1 és 18 éves kor között a vezető halálokot a balesetekből adódó sérülések szolgáltatják. A koponyatraumák, csonttörések döntő része gyermekkorban el- és leesés, sportsérülés, illetve közlekedési baleset következménye.

Balesetek

Az otthon elszenvedett balesetek sajnálatosan gyakori, a közlekedési balesetek, fulladás és öngyilkosság után legtöbbször halálos kimenetelű típusa az égési sérülés. Az égési sérülések döntően gondatlanságból bekövetkező balesetek. A konyha nem lehet játszóhely a gyermek számára, és nem lehet elérhető magasságban tűzgyújtásra alkalmas eszköz sem.

A forró folyadékkal teli fazekat hűtésre egy percre sem szabad a földre tenni, az olajsütő és más eszközök hosszabbítója pedig nem lóghat elérhetően. A kádba ugyanúgy ne engedjünk forró vizet, a gyermek egy szempillantás alatt belemászhat, és nem várja meg, míg lehűtjük a fürdővizét megfelelően.

A szabadtéri tűzgyújtás és családi grillezés kapcsán szintén tanítsuk meg a gyermekeket a megfelelő „játékszabályokra”, és legyen a játszóhelyüktől elkülönítve a sütőhely.
A mérgezések leggyakrabban a kisdedeket érintik, és gyógyszerek, vegyszerek helytelen tárolásának, könnyű hozzáférhetőségének következményei. (ld. Mérgezések)

Az elektromos sérüléseket az őrizetlenül hagyott háztartási gépek, konnektorok okozhatják.
Az idegentest belégzése után a légutakba került idegen anyag teremthet egyik percről a másikra veszélyes helyzetet (ld. Idegentest).

Izom- és ízületi fájdalmak

Az izom- és ízületi fájdalmak leggyakrabban baleset, illetve valamilyen gyulladásos folyamat részeként lépnek fel. A balesetből származó ízületi fájdalom ellátására traumatológus szakorvos segítségét kell igénybe venni. A gyulladással, lázzal járó izom- és ízületi fájdalmak az esetek döntő többségében fertőzések következményei, azonban elhúzódó panaszok, illetve egyéb társtünetek (pl. bőrtünetek) esetében immunológiai kivizsgálás válhat szükségessé. Fájdalomcsillapítás szükséges lehet, de ez ne késleltesse a szakszerűbb ellátást (ld. Fájdalomcsillapítás)

 Elsősegélynyújtás otthon

• Horzsolások és felületes sebek esetén legfontosabb a seb és környezetének megtisztítása. Erre a tiszta csapvíz kiválóan alkalmas, de az ásványvíz is épp ilyen jó. A seb fertőtlenítését is elvégezhetjük alkohol- vagy jódtartalmú oldatokkal. A sebekbe hintőport vagy más kenőcsöt kenni nem szabad, fertőzésveszélyes! Horzsolás esetén érdemes a sebet kötés nélkül hagyni, mivel levegőn hamarabb pörkösödik. A többi seb ragtapasszal, steril gézlappal fedhető.
• Végtagsérülések esetén a legfontosabb az érintett végtag nyugalomba helyezése. Felső végtagi sérülésnél a végtag kendővel felköthető, alsó végtagi sérülésnél érdemes a végtagot összetekert pokróccal, kabáttal megtámasztani. Kerüljük a „cserkész” módszereket, a faággal, vonalzóval történő sínezést, mivel ezek alkalmanként többet ártanak, mint használnak. A sérült testrészt száraz ruhába tekert mirelit zöldborsóval (egyéb apró szemű zöldség-gyümölcs is kiváló) vagy jégzselével hűtsük. Szükség esetén fájdalomcsillapító adása javasolt az életkornak megfelelő dózisban, legfeljebb egy-két korty vízzel.
• Tartsuk szem előtt, hogy ha a gyermeket a sérülés miatt meg kell operálni, a műtétre csak a gyomor teljes kiürülését követően kerülhet sor, ezért a sérült gyermeket megetetni és megitatni az orvosi vizsgálat előtt nem szabad.
• Orrban, fülben látható idegen testet ne próbáljuk meg eltávolítani, mert mélyebbre sodorhatjuk azt. Vigyük a gyermeket a legközelebbi fül-orr-gégészeti ügyeletre, ahol szakszerű segítséget kapunk. Légúti idegen test otthoni ellátása során, ha a gyermek eszméleténél van és van köhögési ingere, akkor biztassuk a köhögésre (ld. Idegentest).
• Erősen vérző sebzés esetén nyomjunk a vérző területre egy tiszta textildarabot (törülköző, konyharuha), hogy megállítsuk a vér szivárgását. Ne kössünk semmit szorosan a sérülés köré, mert elszoríthatjuk a végtag keringését, ami maradandó károsodáshoz vezethet. Ha lehetőségünk van rá, akkor a sérült végtagot emeljük magasba.
• Égés vagy forrázás alkalmával haladéktalanul rakjuk az érintett bőrfelületet hideg folyóvíz alá. Ha kicsi az égés, akkor 10-15 percig kell hűteni az égett, forrázott részt. Ha 20% feletti (a sérült tenyere kb. 1%), akkor csak 2 percig és a testfelület legfeljebb 20%-át, mert kihűl a gyerek. 10 percen túl történő hűtés csecsemőknél és kisdedeknél nem ajánlott. A hűtés után a seb steril fedése javasolt a fertőzések elkerülése érdekében. Az égés kiterjedésétől függően baleseti ügyelet, illetve égési sérülésekre szakosodott ellátó hely felkeresése javasolt.
• Ha mérgezés lehetősége merül fel, akkor szánjunk rá pár percet és gondoljuk át, hogy a gyermek milyen anyagból és mennyit vihetett be a szervezetébe, majd rögtön forduljunk orvoshoz. Vigyük magunkkal a lehetséges gyógyszert, vegyszert vagy akár a növény egy ágát, amiről bogyókat szedhetett a gyermek (ld. Mérgezések).
• Savas vagy lúgos hatású vegyszerek fogyasztása után tilos a gyermek hánytatása. Ilyen helyzetben vízzel vagy tejjel történő itatás, illetve mielőbbi kórházba szállítás szükséges.
• Elektromos balesetek esetén először mindig áramtalanítsuk a hálózatot, mielőtt ellátnánk a gyermeket. Ha ez nem lehetséges, akkor műanyag vagy fa tárgy segítségével távolítsuk el a gyermektől az áramforrást. Áramütések után minden esetben javasolt a gyermek orvosi vizsgálata. Eszméletlen állapot esetén azonnal mentő hívása szükséges.
• Ha felmerül a gerinc sérülésének lehetősége, akkor ne mozgassuk a gyermeket. A szakszerűtlen ellátás bénulást idézhet elő. Ilyen esetben mindig hívjunk mentőt.

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• A végtag beütését vagy elesést követően kialakuló véraláfutás, mérsékelt duzzanat, ami a végtag funkcióját (járás, mozgás) nem befolyásolja.
• A bőr felületes horzsolásai.
• Nagyon felületes, kis kiterjedésű sebek (pl. papírlap okozta vágás).
• Kis kiterjedésű (a gyermek tenyerénél kisebb), csak bőrpírt okozó égési sérülések.
• A fej beütése esetén, ha eszméletvesztés, szédülés, hányás, hányinger, fejfájás, illetve seb nem alakult ki.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges gyermektraumatológiai vagy gyermeksebészeti ügyeleten

• A horzsolás kivételével minden (repesztett, szúrt, szakított, harapott, stb.) seb.
• Duzzanattal, fájdalommal, tengelyeltéréssel, a normál mozgástartomány beszűkülésével járó végtagsérülések.
• A fej beütését követően, ha rövid ideig (néhány másodpercig) tartó eszméletvesztés, szédülés, hányás, hányinger, fejfájás, illetve seb alakult ki.
• A has vagy mellkas megütését követően, ha az véraláfutás vagy seb kialakulását okozza.
• Minden esetben, ha a gyerek saját testmagasságánál nagyobb magasságból esett le.

• A gyermek tenyerénél nagyobb kiterjedésű bőrpírt okozó, illetve az érintett területen hólyag, seb, vagy feketedés kialakulásához vezető, bármilyen kiterjedésű égések, forrázások. Budapesten az égési sérült gyermekeket a hét minden napján a Bethesda Gyermekkórházban látják el. (Telefon: 06-1-4222764).
• Elektromos áram okozta sérülések.
• Idegentest valószínűsége a légutakban köhögés mellett (fül-orr-gégészeti ügyelet felkeresése ajánlott).
• Idegentest az orrban, fülben (fül-orr-gégészeti ügyelet felkeresése ajánlott).
• Gombelem, valamint éles vagy hegyes tárgyak lenyelése.
• Lázzal járó izom- és ízületi fájdalmak.

Azonnal mentő hívása szükséges

• Idegentest légutakba kerülése fulladozással, légzésleállással.
• A fej beütését követően kialakuló eszméletlenség, görcsroham.
• Magasból esés, gázolás, közúti baleset.
• Valószínűsíthető gerincsérülés.
• Erősen vérző, nagy kiterjedésű seb.
• Mérgezés (ld. Mérgezések)
• Az arc, nyak, illetve törzs területét érintő, nagy testfelületre kiterjedő vagy körkörös égés vagy forrázás vagy légúti égés.

 

Tudta-e?

• Égési sérülés gyakran konyhában a gyermek elérhető közelében tárolt forró edényektől és folyadékoktól következik be. Elsősegélyként a megfelelő ideig történő hűtése, és steril fedése javasolt.
• Vírusfertőzések után kialakuló csípőtáji fájdalom vagy járászavar gyermekekben csípőízületi gyulladás jele lehet, ami orvosi kivizsgálást igényelhet. Kezelésében a fájdalom- és gyulladáscsökkentők adása, valamint ágynyugalom javasolt.

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

 

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...