Asztmatikus hörghurut, krupp

Dátum: 2020.06.27.
általános tudnivalók a gyermekbetegségekről

Gyermekkorban nagyon gyakoriak a légúti fertőzések. Néhány esetben nehézlégzés, fulladás alakulhat ki. Ilyen kórkép az asztmatikus hörghurut (obstruktív bronhitisz) és a krupp. Mindkettő hátterében leggyakrabban vírusfertőzés áll, és időnként a két betegség tünetei egyszerre jelentkeznek. Láz is gyakran társul a kórképekhez. (ld. Lázmérés és lázcsillapítás)

Asztmatikus hörghurut fogalma

Az asztmatikus hörghurut orvosi néven: obstruktív bronhitisz az alsó légutak, hörgők görcse, gyulladása. Gyermekkorban a légutak szűkebbek, mint felnőttkorban, ezért ha gyulladás, váladékképződés áll fenn, könnyebben alakul ki nehézlégzés. Minél fiatalabb a gyermek, annál könnyebben. A csecsemők köhögési reflexe gyengébb, ők még hajlamosabbak rá.

Kisdedkorban jelentkező asztmatikus hörghurut nem jelent azonnal asztmát, sokszor a kiváltó tényező valamilyen légúti fertőzés (leggyakrabban vírusok: RSV, adenovirus, parainfluenza stb., ritkábban baktériumok: Mycoplasma, Chlamydia stb.)

Tünete lehet nehezített kilégzés, sípolás, mely gyakran szabad füllel hallható, a gyermek kapkodja a levegőt. Köhögő rohamok jelentkezhetnek és nehézlégzés.

Nehézlégzés jelei

• Szapora légvétel: 40/perc feletti légzésszám (láz esetén a légzésszám emelkedhet).
• Behúzódások: a bordák között, bordakosár alatt, szegycsont fölött a nyakon behúzódást, rést láthatunk légvétel során.
• Orrszárnyi légzés: légvételkor mintegy segítve a légzést kitágul az orrbemenet.

Obstruktív bronhitisz kezelése

Ha már volt a gyermeknek ilyen betegsége és van inhalátorunk vagy toldalékunk hozzá: adjunk hörgőtágító gyógyszert. Ha a gyermeknek korábban volt már ilyen betegsége és előzetesen orvossal egyeztették, akkor ilyen esetben adjunk szalbutamol tartalmú sprayből roham esetén 20 percenként 2 puffot 1 órán keresztül, tehát 3×. Inhalátorba fenoterol és ipratropium-bromid cseppeket, sós vízzel inhaláljunk.

Ha van szteroid tartalmú kúp gyermekünk számára, adhatunk, de csak naponta 1×. Alapos és gyakori orrszívás, gyermekünk korának megfelelő orrcsepp használata és a bőséges folyadékpótlás elengedhetetlen. Ha fél éven belül 3 alkalommal fordul elő asztmatikus hörghurut, akkor gyermekpulmonológiai vizsgálat javasolt asztma, allergia irányában (ld. Asztma, allergia)

Krupp fogalma

A krupp valójában pszeudokrupp, orvosi néven laringitisz szubglottika, felső légúti fertőzés. Gyakorlatilag vírusok okozzák (parainfluenza vírus). A gége gyulladása, ami a hangszalagok körüli területet érinti. Ez a rész gyermekkorban anatómiailag sokkal szűkebb, mint felnőttkorban, és amíg a felnőttek csak berekednek, gyermekeknél a jellegzetes ugató köhögés, húzó belégzési hang, belégzési nehezítettség alakul ki.

Jellemzően az éjszaka közepén ugató köhögés, húzó belégzési hang alakul ki. Hasonló tünetet okozhat idegentest megakadása a felső légutakban, ezért mindig gondoljuk végig, hogy lenyelhetett-e valamit a gyermek. Ha felmerül valamilyen tárgy légutakba jutása (aspiráció), és tünetei vannak, akkor a gyermeket azonnal orvosnak kell látnia. (ld. Idegentest)

Krupp kezelése

Hűvös párás levegő segíthet. Nyitott ablak elé vihetjük a gyermeket, vagy vigyük ki levegőre. Ha már volt kruppos betegsége, és van otthon szteroid tartalmú kúp gyermekünk számára, adhatunk, ez 24 óránként ismételhető.

 

Teendők

Otthon ellátható, orvosi vizsgálat csak rosszabbodás esetén szükséges

• Hörghurutban ismétlődő esetben, ha hörgőtágító adása után csökkent a nehézlégzés.
• Kruppban, ha hűvös levegő hatására tünetei javultak, ha csak ugatva köhög és nincsenek nehézlégzés jelek.

Minél hamarabb vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy ügyeleten

• Mindkét betegségben nehézlégzés esetén (tüneteket ld. fent).
• Hörghurutban, ha nehézlégzés javult, de a gyermek nem fogad el folyadékot.
• Kruppban, ha nyugalomban is észlelhető a hangos belégzési hang.

Azonnal mentő hívása szükséges

• Szürkéslila vagy nagyon sápadt bőrszín, aluszékonyság, tudatzavar, nyögő vagy szapora légvétel.
• Csecsemő légzése kihagy.
• Gyógyszerekre nem reagáló súlyos nehézlégzéses rohamok.

 

 Tudta-e?

• A hörghuruthoz hasonló tüneteket okozó RSV-fertőzés a fiatal csecsemőknél, illetve a koraszülötteknél, szívfejlődési rendellenességgel születettekben súlyosabb lefolyású lehet, kórházi kezelésük szükséges. 32. hét előtt vagy szívfejlődési rendellenességgel születettek passzív védőoltása javasolt.
• Asztmatikus hörghuruttal kórházba főleg az első alkalommal kerülnek gyermekek. Inhalációs (=belélegeztetéssel) hörgőtágító gyógyszereket adunk, kisgyermekek esetén belélegzést segítő toldalékkal, illetve inhalátorral porlasztva, ha súlyosabb a nehézlégzés szteroid, oxigén, infúziós hörgőtágító gyógyszer adására kerülhet sor. Láz esetén laborvizsgálat, kiszáradás esetén infúzió lehet szükséges.
• Élete első kruppos rohamával gyakran kerülnek kórházba a gyermekek, ilyenkor inhalátorral nyálkahártya duzzanatcsökkentő gyógyszert lélegeznek be, szteroidos kúpot kapnak. Átlagosan 1-2 megfigyelési nap után haza lehet őket bocsátani.
• A köhögés a légutak normális tisztító mechanizmusa. Köhögéscsillapítókat gyermekeknek csak kifejezett alvást zavaró esetekben javaslunk. Csecsemők köhögési reflexe éretlen, csecsemőknek köptetőket nem szabad adni. Próbáljunk sós vizes párásítást, inhalálást. Hurutos panaszok esetén (pl. krupp oldódásakor) ne feledkezzünk el az alapos orrszívásról, használjunk a gyermek korának megfelelő orrcseppet

 

Forrás: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyv.

További bejegyzések

Újraélesztés

Újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés (BLS) olyan eszköz nélküli manőverek és képességek összessége, melynek ismerete elengedhetetlen minden laikus számára, hiszen adott esetben életet is menthet. A megfelelő időben és hatékonyan kivitelezett alapszintű újraélesztés segítségével...

Idegentest

Idegentest

Orvosi értelemben idegentestnek nevezünk bármely külvilágból származó anyagot, vagy tárgyat, amely a szervezetbe jut, és ott gyors felszívódásra képtelen. Az idegentest kerülhet a tápcsatornába, a hallójáratba vagy a légutakba. Idegentest a tápcsatornában Az...

Utazás gyermekkel

Utazás gyermekkel

Technikailag rohamosan fejlődő világunkban az utazási lehetőségek megsokszorozódtak. Azonban újszülöttel, csecsemővel vagy akár nagyobb gyermekkel útra kelni több szempontból is nagy kihívás lehet a – főként újdonsült – szülőknek. Ez a fejezet próbál segítséget...